farhana mohamad: 2015

21 September 2015

Tips Dalam Mendidik Anak


Assalamualaikum wbt.


meh baca ni. bagus untuk ibubapa dan juga bakal ibubapa dan juga bakal pengantin dan juga untuk anak-anak. *haaa. amek. berapa kali dan juga.  untuk kita sama-sama apply kelak. sharing dari seorang ustaz dari group tazkirah aku bersama beberapa orang ilmuwan. Di majlis ilmu parenting bersama Ustaz Pahrol Mohd Juoi.

Antara perkongsiannya:

1. Kalau kita berasa sukar mendidik anak bersabarlah. Tengoklah betapa sukar kita nak didik diri sendiri utk istiqomah solat awal waktu, solat berjemaah, baca Quran, puasa Isnin Khamis dsbnya. tambah2 lagilah utk mendidik org lain. l maka bersabarlah dlm mendidik. Dlm banyak keadaan matlamat kita utk anak2 sudah benar tp kebenaran kerap tewas kerana tidak sabar dan tidak bijaksana.

2. Tuntutlah ilmu berterusan walaupun perkara asas. Biarlah kita mati semasa menuntut ilmu.

3. Jgn label anak. Blh kata anak malas tp jgn label dia 'pemalas'. Panggil nama anak dgn nama yg baik sb itu adalah labelnya.

4. Letakkan misi dan visi yg jelas kpd anak. Jadi hamba Allah yg baik. Ilmu wahyu adalah asas menjadi hamba Allah yg baik. Ditambah dgn acquired knowledge ilmu akademik. Sesungguhnya lebih SUKAR didik anak jadi BAIK drp didik anak jadi CERDIK.

5. Anak bukan milik kita tp amanah kpd kita. Didiklah anak mengikut kehendak pemberi amanah. Jgn bawa anak2 kpd kita, bawalah anak2 kpd Allah.

6. Ibu sama dgn Ramadhan sbb ibu adalah madrasah anak2 dan Ramadhan adalah madrasah ummah. Ibu ada cuaca dlm rumahtangga. Doa ibu lebih mustajab dari doa ayah kerana sayangnya lebih berakar kpd anak drp ayah.

Sbb itu hadiah terbaik seorang ayah utk anaknya adalah mencintai ibu anak tersebut (isterinya) sepenuh hati.

7. Pendidikan anak2 bermula di saat seorang lelaki mencari calon isterinya.

Yg sudah berkahwin dan ada anak2 tidak terlambat untuk membuat kebaikan... didiklah isteri berterusan. Ceriakan isteri maka cerialah rumahtangga.

8. Didiklah anak dgn Al Quran. Ibnu Sina hafiz pd masa umurnya 7 thn. Ini antaranya kerana semasa dlm kandungannya ia telah dididik oleh ibu yg hafizah.

Kita bukan hafiz tp pastikanlah anak2 sekurang2nya kenal huruf Al Quran melalui kita. Ambillah barakah ini.

9. Ibu bapa pemimpin kpd anak2. Pemimpin yg baik adalah yg besar pengaruhnya kpd anak2. Skrg ni anak2 tadika lebih percaya ustazah di sekolah dari ibu bapanya. Anak remaja lebih percaya kawan dari ibu bapanya. akhirnya ibu bapa hilang pengaruh kerana dunia tanpa sempadan amat besar pengaruhnya.

10. Tingkatkanlah pengaruh dari rasa percaya dan kepercayaan. Dlm rmhtangga, dipercayai adalah lebih utama drp dicintai. Contoh: Berapa ramai isteri yg mencintai suaminya tp tidak mempercayainya.

11. Walk the talk. Didiklah diri kita dlm usaha mendidik anak2 kita. Bantulah anak2 menjadi soleh dan solehah dgn membanyakkan amalan SUNAT. Oleh itu, untuk mendidik anak2 mengerjakan amalan wajib didiklah diri kita mengerjakan amalan sunat.

12. Niatkanlah kebaikan yg kita lakukan spt sedekah banjir dsbnya sebg tawasul anak2 menjadi baik. Cth: moga dgn sedekah ini, tetaplah solat anak2ku.

13. Sayangilah anak2 kerana kita sayang dia bukan krna dia sayang diri kita. Cth: kita jadikan anak2 kuda lumba utk kebanggaan kitoa. Anak dpt result yg baik terus war2kan. anak yg tak dpt elok diamkan dan dimarah kerana memalukan kita. jgn membezakan anak2 yg pandai dgn yg kurang pandai.



p/s: Sedikit perkongsian utk kebaikan bersama walaupun diri serba kekurangan.

kenapa aku rasa penting untuk share?

sebab taknak kita semua lalai. taknak kita semua menyesal dikemudian hari. time anak kecil ni kita kena bentuk siap-siap. bila dah besar baru nak bentuk, memang tak terbentuk la jadinya. anak-anak ni ibarat sehelai kain putih untuk ibubapa dia coretkan. kalau kau lukis yang baik-baik, insyaAllah baik hasilnya. kalau kau lukis yang seram-seram, maka seram la akhlaknya esok. minta jauh benda-benda yang tak elok tu semua.

sebab tu aku selalu tekankan, peranan ibubapa sangat penting dalam mendidik anak. kalau dari kecik anak dah di didik dengan kurang ilmu agama, jauh dari Quran dan sunnah. macam mana kau nak expect anak jadi alim, ilmu agama penuh didada. cara kita hidup tu sendiri automatically mempengaruhi si anak. contoh, kita pakai seksi meksi, solat pun tidak tapi hantar anak ke sekolah agama. Alhamdulillah, niat tu dah comel sangat dah. hantar anak sekolah agama untuk belajar agama, maklum la sebab diri sendiri tak pandai agama so kena la hantar anak ke sekolah agama kan. tapi jangan marah kalau sikap anak tak berubah macam orang yang belajar agama, sebabnya kenapa? sebab cara didikan ibubapa tu sendiri. bila dah hantar anak ke sekolah agama, apa salahnya kalau kita sendiri pun cuba dekati agama cuba dalami agama kita sendiri.

"kenapa ustazah suruh sy pakai tudung? mak sy pun tak pakai tudung."

"datang sekolah baru sy pandai solat. kat rumah sy tak pernah tengok pun mak ayah solat."

"ustazah paksa sy baca Quran, mak tak pernah paksa pun."

menitis air mata aku bila itu ayat yang keluar dari mulut pelajar aku tahun 2.

06 August 2015

throwback: kad raya



aci ke idok dalam blog ada throwback?
haha.
lantak situ la.
dapat kad raya dari blogger Yana Yani.
terima kasih kak yana!
love u so much.

paling sweet dapat lukisan tangan dari afif.
tengkiu sweetie!
kakak suka.


p/s: kakak ke? krik krik.
tq kak yana.
hope ukhuwwah yang bermula dari medan blog ni terus berkekalan selamanya.
buat yang tertanya-tanya pasal aku dan kak yana tu, meh sini nak kasi tau.
kami kenal melalui blog.
bermulanya perhubungan kami melalui blog.
yess.
blog medium perkenalan kami. :)
posted from Bloggeroid

25 July 2015

happy eid mubarak

selamat hari raya dari kami!




taqabbalallahu minna wa minkum.



p/s: raya sebulan. still valid nak ucap raya. kihkih. malas tahap gaban ngadap blog sekarang. rajin tolong la datang

posted from Bloggeroid

21 June 2015

16 June 2015

Seminar Fiqh of Ramadhan



Kali ini Majlis Ilmu Pulau Pinang (MiPP) membawakan kepada anda sebuah program ala2 Daurah yang khusus supaya kita benar2 faham tentang misi mencapai Taqwa dari pensyariatan Siyam (Puasa) dan Ibadat Lain di Bulan Ramadhan 

Sesuai untuk semua (Muslimin dan Muslimat 

Pengisian (Content) pada peserta :
1. Fiqh of Siyam 
2. Fiqh of Qiamullail,Iktikaf dan Lailatul Qadr 
3. Fiqh of Tarawih dan Witir 
4. Fiqh of Al- Eid 
5. Soal Jawab Puasa dan Zakat Istimewa bersama AJK Fatwa P.Pinang 

Maklumat Program:
πŸ“… 27 Jun 2015,Sabtu 
⏰8am-6.15pm
🏑 Dewan Seminar 1,Masjid Jamek Seberang Jaya,P.Pinang 

✏Panelis : 
1.Pencetus Ummah Shahul Hameed 
2.Ustaz Syaffi Yusof Ghani 
3. Ustaz Ahmad Husam Dato Badarudin 
4. Ustaz Rosli Othman 
5. Ustaz Fawwaz Mohd Jan 

 πŸ’š Yuran Promosi : 
πŸ‘‰ RM 30 Seorang 
πŸ‘‰ RM 50 Dua Orang 

🌟Daftar online : bit.ly/ramadhan2015
Atau mesej/Whatsapp ke 011-12137493 

~Jadikan Ramadan kita kali ini lebih bermakna dari yang sebelumnya~

Tempat Adalah TERHAD 

Boleh disebarkan. Moga bermanfaat buat semua.

Layari Facebook.com/majlisilmupulaupinang utk maklumat lanjut 

 Jazakumullahu khairan kathira

Angin Monsun



itulah perempuan. hihi.
tengah borak dengan suami, tetiba je menangis. pening laki aku tengok wife dia.

posted from Bloggeroid

14 June 2015

kek coklat gst


terasa nak makan kek coklat, gigih la suami mencari. ni hasil yang suami dapat.



kek coklat gst.
rm 5.

cuba tengok ketebalan kek tu.
nipis nau nau.
tak padan dengan harga.
rasa macam rugi je beli.
rasa pun kurang.
terlampau-lampau manis.
lain kali buat sendiri je kata suami.

12 June 2015

penuhi citarasa menantu



bila menantu tak makan sos cili, ni la jadinya. gigih umi ajak g pasaraya. ingatkan nak beli apa je. rupanya nak sos tomato ni je pun.

"ye la. menantu umi kan tak makan sos cili. kesian kat dia pula"

wahhh. gitu ayat umi. 

10 June 2015

rindu kekasih hati






cikna rindu awaks!

#muhamad firash zafran
#muhamad danial haikal


08 June 2015

Tips Kekalkan Hubungan Suami Isteri


Assalamualaikum wbt.


meh sini meh aku nak share tips sikit. haha. dan dan je kan. baru kahwin sebulan dah kepoh nak share tips bagai. lantak la kan. aku share apa yang mertua aku ajar pada aku dan anak-anak menantu yang lain.





1) Beralah

- bila suami ataupun isteri tengah marah, satu lagi seeloknya beralah seketika. Kalau suami marah isteri mengalah, kalau isteri marah suami mengalah. tak jatuh saham pun kalau suami mengalah kejap dengan isteri.
jarang-jarang sekali layan la perangai macam-macam isteri tu. isteri dah follow awak 200%, takkan nak mengalah kejap tak bolehkan. Api lawan api sampai bila pun masalah tak settle.

2) Jangan Bergaduh Lama-lama

- normal la kan bila dah jadi suami isteri. takde nya la sweet setiap waktu. pasti akan bergaduh juga walaupun sekadar gaduh manja. kalau boleh, bila bergaduh pagi, jangan dibawa sampai ke petang. kalau bergaduh hari ni, jangan bawa sampai esoknya. tak tenang hati kot duk masam muka laki bini kan. haaa gitu mertua aku cakap. kalau aku la kan, memang takleh tidur la jawabnya kalau duk bantai bergaduh.

3) Cool Down

- bagi masa dan ruang untuk pasangan cool down seketika bila bergaduh. macam point first tu, salah seorang kena mengalah then tunggu masing-masing dah cool down baru tegur balik. Bila masing-masing dah sejuk, cuba la settlekan masalah perlahan-lahan. Luahkan apa yang tak puas hati, apa yang terkesan di hati. InsyaAllah, slow-slow pasangan boleh terima teguran atau pandangan tu. Kalau pakat duk luah perasaan time tengah panas, memang tak selesai pun masalah tu.

4) Selesaikan Masalah

- bila masing-masing dah sejuk maka boleh la settlekan masalah korang tu. Cari inisiatif untuk selesaikan masalah tu. Kalau masalah tu kecil, jangan dibesarkan. Tak best la kan gaduh disebabkan masalah kecil je. Bincang dari hati ke hati, cari masa yang sesuai untuk luahkan perasaan masing-masing. Bincang time tengok tv pun boleh.  contoh la kan pasangan tengah tengok tv, korang p la usik-usik, belai-belai tangan dia then gtau la dengan nada yang biasa-biasa ataupun nada manja gedik-gedik sikit ke.

"You nak tau tak, i terasa hati sangat-sangat tau pasal semalam........."

So, takde la stress sangat kan nak settle masalah tu, kiranya masalah tu diselesaikan bukan dalam keadaan tegang.

5) Jangan Sesekali Berasingan Tempat Tidur

- bergaduh besar macam mana sekalipun, elakkan tidur berasingan. Jangan sesekali berasingan tempat tidur, melainkan anda dan pasangan dah tahap kronik sangat. Point ni yang mak mertua aku duk ulang setiap masa. gaduh tu gaduh la juga, tidur tetap kena sebilik, sekatil, seselimut, sebantal. Gitu kau! mana la tahu kan kot katil tu menjadi tempat penyatuan dua hati balik. Wahhh.    *kihkih. Jap lagi ada yang ngadu 18sx



Sekian saje dari ustajah yang baru kahwin buat tatapan pasangan-pasangan yang baru kahwin mahupun yang dah lama kahwin ataupun yang bakal berkahwin. Sama-sama jaga kebahagiaan rumahtangga kita.

Kunci kebahagiaan rumahtangga kita tu terletak pada kita sendiri sebenarnya. macam mana kita nak kemudi rumahtangga kita. Sebab tu aku selalu tekankan lengkapkan diri kita secukupnya dengan ilmu rumahtangga dan pengetahuan agama sebelum berumahtangga. jangan ingat kahwin tu best sangat, kena faham tanggungjawab masing-masing lebih-lebih lagi kaum adam. Rumahtangga awak terletak dibahu awak. Pandai-pandai la belajar macam mana nak jaga anak isteri awak nanti mengikut apa yang agama kita ajar. Kalau diri sendiri masih tunggang langgang, jangan tergedik nak kahwin. Tanggungjawab nak didik anak isteri tu sangat besar.



P/s: doakan rumahtangga aku terus disinari sakinah, mawaddah warrahmah.

02 June 2015

happy first month anniversary!



hihi. over pula rasanya.

alhamdulillah, hari ni dah genap sebulan kahwin. doakan kami diberi kekuatan dalam melayari bahtera rumahtangga hingga akhir hayat kami. 

21 May 2015

selamat hari guru ustajah!

bukan nilaian hadiah yang ku kira, tapi ingatan para pelajar pada si guru sangat menyentuh hati aku.

# tajdidniat
# ikhlaskandiridalammendidik



posted from Bloggeroid

05 May 2015

selamat pengantin baru to me!



alhamdulillah, dah selamat jadi isteri orang. belanja gambar sekeping untuk korang. terima kasih buat sahabat blogger yang sudi hadir ke majlis. doakan aku menjadi seorang isteri dan ibu yang solehah.

10 April 2015

Bukan Kerana Rupa


Berborak dengan seorang senior. Dia berkulit gelap, chubby dan boroi. Macam mamak sikit. Isterinya juga lebih kurang dengan dirinya.

Disebabkan dia ni sporting, sengaja ku ajukan soalan kepadanya. Masa tu isterinya pergi mencari sayur. Dia duduk di sebelah membelek-belek tembikai.

“Maaf tanya, bang. Abang tak terfikir ke masa nikah dulu, nak dapatkan isteri yang cantik?”

Dia tersentak. Mungkin soalan tu agak direct. Tapi, dia senyum saja. Orang matang, kan.

“Siapa yang tak nak isteri cantik. Lelaki mana yang tak nak?Tapi, bukan sekadar itu yang patut kau nilaikan. Bukan setakat rupa dan fizikalnya. Kau patut pergi lebih jauh dari skop sempit tu.”

Aku berkerut kening.

“Maksud abang?”

Dia tergelak.

“Macam tembikai-tembikai depan mata kau ni. Adakah kau nilainya semata-mata dari kulit luaran? Tidak, kan?

Untuk bahagia, kau kena letakkan ketepi soal rupa. Soal agama letak yang utama. Soal jawab dia, sekurang-kurangnya solat 5 waktu tu cukup. Aurat tutup. Sempurna atau tak tu belakang kira, sebab tugas mendidik di bahu kau.

Then, kau kena fikir keluarganya. Kau boleh masuk tak dalam keluarga dia? Kau boleh kamceng ke tak dengan mak ayah dia, adik-beradik dia? Kau jangan pilih mentua yang pernah menyindir, menghina diri kau.

Contoh, pekerjaan kau dipertikaikan, gaji kau diungkitkan. Lama-lama, sabar kau cuma akan membawa kepada sakit hati, akhirnya jadi dendam bila benci mulai bertapak di sanubari.

Mulalah kau tak nak balik rumah mentua sebab tak suka dengar, tak suka tengok muka. Dengan adik-beradik dia pun begitulah juga. Nilaikan semua.

Bernikah ni, bukan setakat dengan dia. Tapi, seluruh keluarga dia. Dia saja baik, tapi keluarganya layan kau dengan buruk, kau jangan keraskan hati nak jugak. Kau berundur saja.

Pilih yang menyenangkan hati kau. Keluarga yang boleh menghormati dan menyayangi kau, menerima kau seadanya kau. Barulah kita rasa suka ziarah mentua, hati lapang.

Bukan kau saja yang mereka terima, tapi keluarga kau juga mereka reda terima. Timbul rasa syukur dapat keluarga baru macam tu.

Seterusnya, kau kena nilaikan. Dia sendiri. Dia cerewet atau tidak. Kalau cerewet, kau jangan teruskan. Pilih yang lain.

Kau takkan senang duduk, nak berehat sikit pun tak boleh asyik membebel. Suruh itu dan ini. Queen control kau. Tak boleh macam tu.

Pilih yang bertolak ansur dan sederhana. Dia tak kisah tak ada aircond, janji ada kipas meja pun dah ok. Tak ada meja makan, makan bersila pun tak mengapa.

Tak ada kereta, naik motosikal pun tak jadi masalah baginya. Tak ada duit, dia tak mengeluh. Dia ada duit, dia kongsikan dengan kau.

Kau ada duit, kau pula belanja dia macam-macam. Begitulah hidup suami isteri dan nak bentuk keluarga yang bahagia.

Bukan kerna rupa. Bila hati tenang, ibadah pun lenang. Dia tenang, keluarga dia tenang. Semua orang tenang. Apa lagi yang tak cukup?”

Aku senyum saja mendengar kata-kata abang tu. Dia menambah sedikit di hujungnya,

“Sebab itulah aku pilih isteri aku. Atas sebab-sebab yang aku sebutkan tadilah. Kulit hitam ke putih ke, lemak banyak ke sikit ke, takkan pernah memuaskan nafsu mata.

Kalau kau nak ikut nafsu mata, mata takkan pernah puas. Tapi kalau kau ikut kata iman, kau akan hargai segala yang kau ada. Segala yang realiti di depan mata.”

Aku salam tangannya. Hulurkan tembikai padanya sebagai hadiah. Ilmu yang lebih mahal harganya dari tembikai-tembikai yang aku jual.


Aduh. Bila Tuhan mahu menjentik hati.


Penulis / Karya original : Muhammad Rusydi ( Rusydee Artz )

 




p/s: deep!
aku memang suka baca nukilan mahupun karya-karya rusydi ni.
sangat sentap iman.
rasa macam kena hiris-hiris je hati bila baca nukilan beliau.
cari fb beliau okeh!
Muhammad Rusydi ataupun Syabab Musafir Kasih.
lukisan dan nukilan beliau sangat ohsem!

06 April 2015

#BloggerTalk:10 Fakta Menarik Tentang Saya


Assalamualaikum wbt.

hokkey, entry autopublish.
lately memang semuanya autopublish.
takde nya live update ke apa, takdan nak ngadap laptop dah sekarang ni.
bertungkus lumus langsaikan hutang ni bila ada yang bising.   =D

1) nama penuh Nur Farhana Mohamad. 
boleh je panggil pape pun, tak kisah.

2) Anak kelahiran Kelantan.
this is pantai timur!
jangan kutuk kelantan selagi tak jejak ke negeri ni.

3) baru menginjak ke usia 25 tahun.
rasa tua dah.
ilmu tak banyak, amal pun kurang, 
tapi seakan akan kubur dah memanggil.

4) status?
kihkih. tunangan orang.
bakal mendirikan rumahtangga tak lama lagi.
ok, tu salah satu sebab blog aku terabai.

5) seorang yang sensitif.
jangan sentuh sebarang hal berkaitan family.
sangat pantang.

6) suka debate.
aku cukup suka dengar debat dan menyertai debat dan semua-semua yang berkaitan dengan debat. debat ni makanan aku. since di universiti dulu memang aku tak pernah ketinggalan sebarang program debat.

7) kurang gemar bergambar.
aku tak pandai nak posing kanan, posing kiri. 
muncung mulut pastu hastage #mukabarubanguntido #mukamintaklempang #mukasenyumtakikhlas.
serius aku tak faham. tambah-tambah bila melihat semakin ramai perempuan muda mudi, anak dara, mak dara, posing macam-macam. posing gini then lelaki like, posing gitu then lelaki komen.
suka ke?
 cuba jadi mahal ok.   :) 

8) tempat yang aku nak sangat2 jejak kaki adalah Tanah Suci. 
dah pernah g sana, tapi belum puas.
semoga aku diberi kesempatan untuk ke sana lagi.
rindu nak tatap kiblat aku, rindu pada kubah hijau tu, 
nak minum air zam zam puas-puas.
since dari aku kecil, memang itu je tempat yang aku nak g sangat-sangat.

9) tak suka perokok.
cukup tak suka. 
asap rokok tu sangat menyusahkan aku untuk bernafas.
aku sayang diri aku, so aku cuba avoidkan dari berada berdekatan dengan perokok.

10) lastly, aku cukup pantang bilamana melihat kaum adam masih berkeliaran di merata tempat ketika time solat. khususnya ketika solat jumaat. hilang respect pada lelaki-lelaki berkenaan. cuba ubah sikap dan cuba tingkatkan ilmu agama. sebab kamu bakal jadi pemimpin, pemimpin buat isteri dan anak-anak kamu kelak. macam mana nak jaga family kalau kamu sebagai ketua keluarga pun terumbang ambing. 

kamu-kamu sungguh ohsem bila iman didadamu sado! 

03 April 2015

The amazing to be a teacher



 "Seorang doktor tidak boleh menjadikan pesakitnya seorang doktor. Seorang peguam tidak mampu menjadikan kliennya sebagai seorang peguam, seorang polis tidak mampu menjadikan penjenayah sebagai seorang pembenteras jenayah sepertinya. Walhal, seorang guru mampu memotivasikan pelajarnya menjadi seperti sesiapapun."

24 March 2015

punca blog terabai


Haaaa
iya iya 
aku tahu blog dah lama terabai.
blog sendiri terabai apatah lagi nak terjah blog orang.


ini salah satu punca!


Doakan semua urusan aku dipermudahkan 
sehingga semuanya selesai.

alhamdulillah,
 setakat ni semuanya dipermudahkan Allah.

Geng2 mak jemah bising minta aku cerita disebalik tabir ni. Nanti2 la ye. 
InsyaAllah aku akan ceritakan nanti.






P/s: doakan aku jadi isteri dan ibu yang baik kepada suami dan anak2 aku kelak. Bilamana kita cuba hindarkan diri dari sesuatu larangan Allah, maka Allah akan permudahkan semua urusan kita. Yang penting jaga hubungan kita dengan yang lain. Pelihara diri kita dengan yang lain, dan Dia akan pelihara diri kita.


12 March 2015

happy belated birthday to me!



Busy. Tak sempat ngadap blog.
 Blog sendiri terabai apatah lagi nak blogwalking blog lain.
 Maaf semua.
 InsyaAllah, akan tetap langsaikan hutang piutang terjah blog.

Actually birthday dah lepas pun beberapa hari lalu.
 7 Mac lalu maka genaplah 25 tahun.
 Terasa diri makin tua.
cepat masa bergerak,
rasa macam baru je habis spm hari tu.

Setiap kali ulangtahun kelahiran, 
aku tak tahu macam mana nak zahirkan perasaan tu. 
patut ke aku happy?
 Ke aku sebenarnya sedih?

50-50.

happy sebab masih diberikan ruang
 untuk bernafas dalam dunia ni. 
Happy masih diberi peluang tatap wajah umi abah.
 Happy masih mampu melihat senyuman umi abah,
 sakit demam orang tua aku.

 Pada masa sama, aku turut rasa sedih.
 Sedih bila fikir balik.
 sepanjang 25 tahun ni,
 apa yang aku dah buat untuk islam. 
Sejauh mana aku cuba memelihara dan mempertahankan islam. 
Aku ikut ke tak apa yang Allah suruh, apa yang Allah larang.

ketika aku sedang drive di hari kelahiran aku, 
menuju ke suatu destinasi,
aku melalui satu tanah perkuburan.
ramai orang.
kelihatan seperti ada orang meninggal.
aku perlahankan kereta,
off music,
seperti kebiasaan yang dilakukan bila melihat satu kematian.
selekoh hadapan kelihatan ramai orang
 sedang berjalan menuju ke kubur.
dan aku nampak keranda yang sedang dipikul 
oleh sanak saudara arwah mungkin. 
Bila melihatkan pada keranda tu, 
seperti ada sesuatu yang tusuk hati aku.
aku tak tahu macam mana nak gambarkan perasaan aku ketika tu. 





Hanya satu yang aku fikir,
andai aku insan yang berada dalam keranda tu.

05 February 2015

KALERFESS 1st GIVEAWAY




Jemput join!
-until 8 February 2015-




P/s: masih dalam mood menggila nak join giveaway.

04 February 2015

Segmen Blogwalking Bersama Ayu Insyirah




Klik banner

-until 28 feb 2015-
-moh le join-


Dah lama tak blogwalking besar besaran.
memandangkan peserta url blog kak mia dah hampir separuh aku terjah, aku nak siapkan terus list blog yang bakal aku terjah pada hujung minggu. Nak terjah weekdays tak sempat, so aku akan cuba langsaikan pada hujung minggu iaitu jumaat dan sabtu. Sementara mood aku tengah rajin nak follow blog orang.







02 February 2015

GIVEAWAY BY EKINRAZALLI WORTH RM500 TO WIN




Klik banner

Kihkih
dah lama rasanya tak menggila join contest.
kali ni aku join giveaway dari ekin.
tu diaa, pembukaan bulan february kekdahnya.
moh le join sama.

# Until 28 Feb 2015
Aku tag semua orang yang nampak post ni.


 P/s: takde instagram la yang.

24 January 2015

Kuala Krai Dihadapan Mata

*autopublish

Assalamualaikum wbt

Dua hari lepas aku berkesempatan melalui Kuala Krai untuk pulang ke rumah. Plan asalnya nak ikut lebuhraya pantai timur, tapi cancel sebab abah dah penat. Beza 100 km lebih untuk sampai ke rumah kalau ikut lpt. Agak jauh jika dibandingkan melalui Gua Musang.

Dari awal gerak memang dah target kalau boleh nak sampai kuala krai sebelum maghrib. Kalau malam baru sampai kuala krai, tak dapat tengok lah kesan banjir baru-baru ni.

Alhamdulillah, jam 5.45 petang kami memasuki kuala krai. Tak tahu nak cakap macam mana. Sedih tengok kawasan di sana. Sangat teruk kesan banjir di sini. Paras air banjir masih kelihatan di sepanjang jalan. Memang sangat tinggi. Boleh bayangkan tak paras air melebihi tiang elektrik. Yang mana rumah berada rendah dari jalanraya memang tenggelam 100%. 

Aku sertakan beberapa gambar yang sempat diambil. Banyak gambar yang sempat diambil, aku upload sikit je la ehh. Ni hanyalah gambar di jalan utama, tak tahu macam mana keadaan mereka yang berada agak jauh dari jalan utama. Mungkin lebih teruk dari apa yang aku lihat disini.









Sepanjang perjalanan, macam-macam keadaan yang sempat aku tengok. Kiri kanan jalan kelihatan khemah di dirikan di hadapan rumah masing-masing yang dah rosak teruk. Ada yang senget benget, ada yang tinggal tapak je. Rumah-rumah kayu yang ranap dibawa air sangat banyak. Disebabkan arus air banjir baru-bari sangat deras, banyak rumah yang terhanyut. Pokok-pokok banyak yang tumbang mengikut arus air. Tiang elektrik pun sama tumbang juga.

Jalan banyak rosak. Pecah teruk. Dan ada beberapa tempat yang terjadi tanah runtuh. Dan keadaan di sana sangat berdebu. Debu yang disebabkan selut yang dah kering. Sama juga keadaannya di bandar kota bharu. Disarankan untuk memakai mask lebih lebih lagi bagi yang menghidap asma. Sangat pedih tekak dan mata. Tapi ini dah tak seteruk awal-awal dulu. Pada awal banjir surut dulu aku sempat ke bandar kota bharu, pada ketika tu memang tak berani nak keluar kereta. Berdebu yang sangat teruk.

Kiri kanan jalan juga aku tengok banyak sampah. Sampah yang dibuang ketika proses pembersihan rumah. Sama juga di bandar kota bharu pada awal banjir surut dulu. Sampah bertimbunan di merata tempat. Sampah-sampah ini dah tak sebanyak awal-awal dulu.

Masing-masing tengah gigih bersihkan rumah. Nak bersihkan lumpur bukan satu kerja yang senang. Barang-barang bertimbun di luar rumah masing-masing. Dua kali basuh belum memadai, memang kena sental banyak kali. Pakcik aku sendiri duk ulang basuh barang-barang hampir 5 kali. Itu pun bukanlah bersih 100%. Memang penat.

Dan di beberapa bus stop mahupun pondok, kelihatan timbunan pakaian-pakaian yang didermakan orang awam. Sangat banyak memenuhi ruang bus stop tu. Aku rasa bukan diaorang tak menghargai pemberian orang, cumanya bila dilonggok di situ, berhujan panas, basah, macam mana diaorang nak pakaikan. Dan diorang juga terkejar-kejar nak balik kemas rumah masing-masingkan.

Sepanjang jalan juga aku berselisih dengan banyak kereta yang konvoi untuk misi bantuan. Berpuluh trak atm yang aku jumpa sepanjang jalan. Sangat tinggi jasa kalian bagi mereka dalam kesusahan. 


Dan yang penting sekali, mereka tak pernah lupa jasa mereka-mereka yang turun padang membantu mangsa. Terima kasih sukarelawan-sukarelawan, ngo, badan kerajaan dan semua yang sama-sama menggembling tenaga membantu mangsa banjir. 


Kain rentang ucapan terima kasih ini yang aku lihat di sepanjang jalan. Dan ada juga kain rentang penghargaan hasil tulisan mangsa-mangsa sendiri.
 Anda semua adalah superhero mereka!
Terima kasih rakyat Malaysia!



P/s: Fasa pemulihan yang akan memakan masa yang panjang. Semoga dipermudahkan segalanya oleh Sang Pencipta.


#ilovemalaysia!
#kitakanislam
#togetherweunite
#kelabbloggerbenashaari

20 January 2015

Sanah Helwah Tuan Guru

*autopublish


Assalamualaikum wbt.


Tanggal 10 Januari yang lepas merupakan ulangtahun kelahiran insan yang sangat aku kagumi. Insan yang sangat hebat dimata aku. Cukup kagum dengan ketinggian ilmu agama beliau, sikapnya yang zuhud. Memang jauh beza dengan diri aku, ilmu baru hujung jari.


Alhamdulillah, anak buah aku berpeluang bertahnik dengan Tuan Guru bulan November lepas. Abah cakap ambil lah kesempatan sementara beliau masih ada. Bukan senang nak dapat peluang macam ni. Ambil berkat ulama'.

beliau dah terlalu uzur tapi masih gagahkan diri ke masjid untuk solat 5 waktu. Kita yang sihat ke masjid pun tidak.


"Umur ialah anugerah Allah SWT kepada kita. Ia hanyalah merupakan bekas yang boleh diisi samada dengan pahala atau dosa. Orang yang beriman akan sangat bimbang mengisi bekas umur ini dengan dosa kerana takut kesannya pada hidup. Sebagaimana orang kita kalau ingin meracun lalang, dibancuh racun di dalam baldi. Baldi itu sebelum diguna semula untuk tujuan lain akan dibasuh sebersih-bersihnya kerana bimbang kesan buruk racun jika tidak dibersihkan. Maka sebagaimana kita basuh baldi yang berisi racun bimbang kesan buruknya, demikian bekas umur kita wajib dibasuh dengan amalan soleh jika pernah diisi dengan dosa..." - petikan kuliah YB Tuan Guru semasa menafsirkan Surah Al-Asr. 





P/s: beliau berada di icu sekarang.
 Doakan beliau terus diberi kesihatan yang baik.
Dunia masih memerlukan insan hebat ini.
Ketepikan seketika sentimen politik dan sama-sama doakan beliau.



#prayfortokguru
#kelabbloggerbenashaari

16 January 2015

Hak Dalam Institusi Keluarga


Assalamualaikum wbt

Jemput datang bagi yang berkelapangan dan berdekatan. Ketahui hak anda dalam institusi keluarga. Khususnya buat anda para isteri dan ibu sekalian. Mungkin ada hak-hak yang anda tak tahu. Jangan menidakkan hak anda. Ambil peluang yang ada ni untuk tambah ilmu kita semua. 


Seminar Wanita dan Syariah
"Hak Dalam Institusi Keluarga"
Ahad, 18 Januari 2015
8.30 pagi-12.30 tengahari
tempat: Kompleks Pendidikan Islam Bangi, Bandar Baru Bangi


Terbuka untuk semua. 
Lelaki pun boleh datang. 
Seminar free, sangat rugi kalau anda lepaskan peluang ni.
Sangat bagus bagi pasangan yang bakal berkahwin!
jangan ingat kahwin tu sesuatu yang mudah.
selami ilmu rumahtangga secukupnya. 
Ketahui hak anda agar mudah menghadapi masalah yang mungkin timbul kelak dalam rumahtangga anda. 



P/s: rugi kalau tak datang. Panel yang hebat dan berpengalaman luas dalam ilmu guaman syarie. Tuan Hj Musa Awang, salah seorang idola yang aku kagumi.

aku merayu sangat-sangat korang yang berdekatan dan berkelapangan untuk join seminar ni. Apa yang aku boleh simpulkan sepanjang berada di mahkamah, kebanyakan kaum isteri tak tahu hak kita sebagai seorang isteri. Jangan ingat hanya lelaki berhak dalam semua perkara. Anda juga ada hak. Jangan sesekali menidakkan hak anda.

14 January 2015

MY BIRTHDAY GIVEAWAY BY DR SHIKIN


Assalamualaikum wbt

Dah lama tak join giveaway.
kali ni nak join giveaway dari dukturah kita ni, dr shikin.
thanks kak wana for tagging.
hari tu dah terlepas satu giveaway yang kak wana tag. So kali ni takmo kejadian sama berulang lagi. Sebagai menghargai jasa kak wana yang sudi tag budak sorang ni. 


Jemput join bagi yang berkelapangan.
Tamat bila-bila masa.
jadi, sila laju laju join ye.

Tak tahu follower ke berapa sebab dah lama follow kak shikin. Kihkih


Ni hadiahnya

Suit cover x 1 pemenang
Washing bag x 10 pemenang
Shiseido face mask hitam x 4 pemenang

12 January 2015

Senarai Pemenang Anugerah Nasyid IKIM Fm 2014


*autopublish

Dalam family aku rasanya hanya aku yang layan nasyid-nasyid. Hehe. So tengoklah Anugerah Nasyid IKIM Fm 2014 sorang-sorang je. Ni adalah senarai pemenang pada malam 10 Januari 2014. Rasanya takde yang tertinggal dah kot.

Juara Nasyid Terbaik: Tangis Sebatang Tamar (Daqmie)
Naib Juara : Seiring Sehaluan : (UNIC)
Ketiga : Kasih Padamu (Hafiz Hamidun)
Lirik Terbaik : Ito Lara (Tangis Sebatang Tamar)
Vokal Terbaik : Daqmie (Tangis Sebatang Tamar)
Persembahan Terbaik : Mawi & Dato’ AC Mizal (Al-Haq…Yang Satu)
Lagu Paling Banyak Menjuarai Carta : Tangis Sebatang Tamar (Daqmie)
Lagu Paling Lama Bertahan Dalam Carta : Kasih Padamu ( Hafiz Hamidun)
Artis Nasyid Baru Terbaik : Kumpulan Du’a
Lagu Pilihan Pendengar : Kasih Padamu (Hafiz Hamidun)
Artis Solo Pilihan Pendengar : Hafiz Hamidun
Artis Duo/Berkumpulan Pilihan Pendengar : Kumpulan Nowseeheart


P/s: tahniah kepada semua pemenang. 
Aku cukup suka lirik Tangis Sebatang Tamar. Bukan sekadar lagu. Ada kisah disebalik lagu tu, sirah nabi yang mungkin kita belum pernah baca tentangnya. Boleh baca kisah tu kat sini ye >>>> di sebalik tangis sebatang tamar

08 January 2015

70sen sebiji dik


*autopublish


Terasa nak makan puding karamel. Alang-alang abah pun ada kat rumah, boleh la buat. Kalau tak membazir je buat pastu takde orang makan. Gigih la ke pantai timur, billion, kedai runcit bagai mencari telur. Kat pasaraya telur takde. Bukan setakat telur je, barang-barang lain pun banyak takde. Rak banyak kosong.

Last kedai baru ada telur. Gigih sangat mencari sebab semangat nak buat puding karamel kan.

"Kak, nak telur tiga ringgit" 

Aku mintak macam biasa. Then akak tu reply,

"Telur mahal sekarang ni dik" nampak akak tu serba salah je mukanya.

"Mahal berapa kak?" 

"70 sen sebiji dik. Telur susah nak dapat sekarang. Tu yang mahal"

Angguk je la aku haa. Nak tersedak aku dengar jawapan akak tu. Dah la kat kedai lain semua takde telur. Yang ada pulak dah naik harga.



P/s: kat tempat aku je ke harganya macam ni. Tempat korang macam mana? Mahal jugak ke.

Belum berkesempatan untuk blogwalking. So sorry. 

Yang mana duk bising dalam whatsapp tu, nanti aku terjah korang ye. Gedik!   =P

03 January 2015

Pasca Banjir


Assalamualaikum wbt.

Tiada siapa membayangkan banjir tahun ni sangat buruk. Banjir diakhir tahun adalah suatu acara tahunan yang ditempuh rakyat di pantai timur. Seingat aku, last banjir paling teruk pada tahun 2004. Seminggu juga ambil masa bersihkan halaman sekolah yang rosak teruk.

Alhamdulillah, kediaman aku selamat dari bencana banjir. Banjir 2004 tak kena, banjir 2014 pun tak kena. Alhamdulillah. Daerah aku satu-satunya daerah yang tidak terlibat dengan banjir. Hampir seluruh Kelantan lumpuh. Agak tergugat dengan banjir 2014. Hati tak tenteram, risau kalau banjir. Air mengalir sangat deras. Setiap masa dapat update dari kawasan sekeliling memandangkan air sedang menuju ke kawasan kami.

Bila melihat pada kesan banjir di Gua Musang dan Kuala Krai khususnya, sungguh sebak. Keadaan sangat-sangat teruk. Maaf jika aku katakan, seolah-olah baru dilanda tsunami. Betapa teruknya Banda Acheh selepas tsunami, begitu jugalah teruknya beberapa tempat di sini. ada yang kehilangan tempat tinggal. 

Allahuakbar..

Kosong. Takde apa yang tinggal. Balik rumah dengan harapan nak bersihkan rumah, malangnya takde apa yang tinggal. Hanya tapak bekas rumah yang kosong.

Ada juga beberapa sanak saudara yang terlibat dengan banjir. Atuk, pakcik, datuk saudara, junior serta beberapa orang murabbi aku antara yang menjadi mangsa banjir. Sedih melihat keadaan rumah yang tunggang langgang.

Bersyukurlah kita semua tak diduga macam tu. Bekalan elektrik diputuskan, bekalan air juga tiada, terputus hubungan dengan ahli keluarga. Area rumah aku hanya terputus network. Itupun dah rasa macam takde arah. Nak call orang pun tak boleh, memang tak dapat update dari mana-mana. Itu kawasan aku yang hanya terputus network. Boleh bayangkan tak kawasan-kawasan yang terputus bekalan elektrik, air takde, makanan takde. Bekalan makanan hampir lumpuh kat sini. Masuk pasaraya mahupun kedai runcit biasa, korang hanya pandang rak-rak kosong. Masing-masing dah stand by sekiranya banjir. Stesen-stesen minyak pun dah kehabisan petrol. atm out.

Sekali lagi aku tegaskan, ini kawasan aku yang tak dilanda banjir. Boleh bayangkan tak kawasan-kawasan banjir tu macam mana? Hampir dua minggu bergelap, takde bekalan air bersih, bekalan makanan pun takde. Nak makan minum pun susah. Terputus hubungan dengan ahli keluarga. Duit takde. Di pasir mas, heli mendarat di sebuah sekolah dan air diagihkan. Hanya sebotol air mineral diberikan. Sebotol air tak mencukupi bagi satu keluarga besar.

Bila ke tempat-tempat yang terlibat banjir, korang dapat tengok ada yang tidur di bawah jambatan. Pasang khemah dan berteduh di tepi jalanraya. Berteduh di bus stop. Itu satu-satunya pilihan yang mereka ada. Bukan taknak ke tempat pemindahan, tapi ada sesetengahnya lokasi jauh dari rumah mereka. Macam mana nak ke sana kalau transport takde. Dan tempat pemindahan juga dah terlalu padat. Yang berada di tempat pemindahan juga ada yang tak sempat makan minum. Bantuan ada tapi tak mencukupi. Jumlah mangsa banjir terlampau ramai.

Kata seorang pakcik dalam siaran tv, “pokcik lebih rela tidur tepi jale ni dari g tempat mindah tu. Tempat jauh. Pokcik takdop kereta nak g denuh. Kereta selam air habis doh. Duk sana pun ada hok takleh makan. Pakcik duk sini ada juga hok sanggup bereti kereta hulur makanan, hulur pitis sikit. Boleh juga g cari makanan ko anak-anak.“
Allahurabbi…

aku mungkin tak setabah mereka. insyaAllah, ada sesuatu yang menanti anda. aku percaya Allah takkan bagi dugaan hebat ni pada insan yang biasa-biasa. Aku tak tahu samada word “sabar’’ mahupun ‘’jangan sedih’’ relevan atau tak diungkapkan pada mangsa. Mungkin senang untuk kita berkata-kata sebab kita tak rasa apa yang mereka rasa.




p/s: satu persatu Allah tegur. Kita perasan tak teguran Allah ni? Teguran Allah dah banyak, kita berubah ke tak. Ke makin hanyut dengan dunia?

Tepuk dada Tanya iman.

   Takziah buat abang eraz dan kak fiza. Antara ahli kbba yang terlibat dengan banjir. all the best buat team kbba yang akan ke kuala lipis, pahang bagi membantu mangsa banjir. semoga dipermudahkan semua urusan kalian.


#prayforpantaitimur
#kelabbloggerbenashaari


-disclaimer-
Ini adalah blog peribadi. sebarang bentuk artikel, informasi mahupun gambar yang dimiliki oleh pemilik blog ini boleh digunapakai oleh blogger lain tanpa memerlukan kebenaran tetapi mestilah diletakkan pautan kepada blog ini. sebarang printscreen adalah dilarang sama sekali. pemilik blog mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan undang-undang atas penyalahgunaan pelaku.

Farhana Mohamad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign