farhana mohamad: October 2009

30 October 2009

~~wanita~~

Seorang anak laki-laki
kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa
ibu menangis?"

"Kerana aku seorang
wanita", kata sang ibu kepadanya.

"Aku tidak mengerti",
kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya
dan berkata, "Dan kau tak akan pernah
mengerti"

Kemudian anak laki-laki
itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa
ibu suka menangis tanpa alasan?"

"Semua wanita menangis
tanpa alasan", hanya itu yang dapat
dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu
pun lalu tumbuh menjadi seorang
laki-laki dewasa, tetap ingin tahu
mengapa wanita menangis.

video

Akhirnya ia menghubungi
Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa
wanita begitu mudah menangis?"

Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan
seorang wanita, ia diharuskan untuk
menjadi seorang yang istimewa. Aku
membuat bahunya cukup kuat untuk
menopang dunia; namun, harus cukup
lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya
kekuatan dari dalam untuk mampu
melahirkan anak dan menerima penolakan
yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya
kekerasan untuk membuatnya tetap tegar
ketika orang-orang lain menyerah, dan
mengasuh keluarganya dengan penderitaan
dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan
untuk mencintai anak-anaknya dalam
setiap keadaan, bahkan ketika anaknya
bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan
untuk mendukung suaminya dalam
kegagalannya dan melengkapi dengan
tulang rusuk suaminya untuk melindungi
hatinya "

"Aku memberinya
kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa
seorang suami yang baik takkan pernah
menyakiti isterinya, tetapi kadang
menguji kekuatannya dan ketetapan
hatinya untuk berada disisi suaminya
tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku
memberinya air mata untuk dititiskan dan
ini adalah khusus miliknya untuk
digunakan bilapun ia perlukan."

"Kau tahu;¿kecantikan
seorang wanita bukanlah dari pakaian
yang dikenakannya, susuk yang ia
tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya."

"Kecantikan seorang
wanita harus dilihat dari matanya,
kerana itulah pintu hatinya.. Tempat
dimana cinta itu ada."

29 October 2009

~our take home test question~

salam mujahadah..

one more time... hehehehe... sharing is caring right..???? ngee~
diz is our take home test question,, help me... please answer it for me... hoho~


1) The accused, Samoa a/l Silam, was charged for the murder of one Rajam a/p Rama, an offence under section 302 of the Penal Code, which carries death penalty, if found guilty.

2) Abu Zarzar, an advocate and solicitor, claims a sum of RM100 million as damages for the defamatory remarks made against him by Salman in an article appearing in the 11 October 2006 issue of the International Commercial Litigation magazine

3) The plaintiff, Tiara Development Sdn. Bhd, is seeking an injunction requiring the defendant, Nadar Development Sdn. Bhd, to removed from the plaintiff’s land all permanent and/or temporary structures, be it in the form of ground anchors or otherwise, and futher to prevent the defendant and/or its agent from futher encroaching and trespassing onto the plaintiff’s land

4) Ahmad,a purchaser, sued Abu Construction Sdn. Bhd., a housing developer, for a sum of RM 48, 561 as liquidated damages for the late delivery of vacant possession of his house.

5) On 30 June 2006, at about 3.30 pm, Azlan was riding a motorcycle and he was involved in an accident with a motor lorry trailer driven recklessly by Raihan. As a result of the said accident, he was injured and consequently treated for his injuries at the Ipoh Specialist Centre. He is now contemplating a civil suit for negligence against the driver of the motor lorry trailer, claiming a sum of RM 300,000 as damages for the personal injury sustained.

6) A 16 years old boy was charged under Section 302 of the Penal Code for murdering his grandmother, an offence punishable with death penalty.

7) Ahmad gave false evidence in a judicial proceeding, an offence under Section 193 of the Penal Code punishable with seven years imprisonment and fine.

8) A borrowed RM 1 million from Bank B in Johor. He failed to pay the loan and Bank B would like to institute an action against him.

9) Bujal read an advertisement of exercise equipment. Bujal bought the item for RM 20,000. Upon delivery, Bujal discovered that the product was not as advertised and asked for a replacement or refund which the company refused.

10) Bujang involved in an accident and he would like to claim for special and general damages amounting to RM 600,000.

11) Abu was charged under Section 189 of the Penal Code for threatening to injure a police officer while the officer was dispersing an unruly crowd in an assembly. A person guilty of the offence is liable to be punished with two years imprisonment or with fine.

12) The State of Perak is of the opinion that the Federal Government have not adequately granted money due to the State Government. The State of Perak would like to bring an action to court to force the federal government to release the unpaid money.

13) Kevin intended to file a divorce from his wife Stacey.

14) Salmah, a former newscaster of TV3, filed a RM 285000 suit against a local broadcasting company over an alleged defamatory statement that she had been divorced recently and married to one of a royal family.

15) Mr. Abu, an executive director of Abadi Sdn. Bhd. was dismissed from employment after working for two months. He claimed that his dismissal was without just cause.

16) A state government had alienated a piece of land to the Ruler of a State, for commercial purposes. The Ruler had appointed Speed Construction Sdn. Bhd. to develop the land. After working for a year, the company abandoned the project without any valid reasons and the rulers would like to commence an action against the company.

17) The Assistant Principal of Sri Alam College was dismissed from employment for alleged misconduct. She claimed that her dismissal was wrongful and would like to file an action against the college.

18) Kamariah, a senior officer of Tenkuk Berhad, was charged for criminal breach of trust for misappropriation of property, an offence under section 406 of the Penal Code punishable with imprisonment for a term which may extend to ten years, or with fine or both.

19) A twelve-year-old boy was apprehended by the security guard of Warta Supermarket for shoplifting.

20) ten students of Sekolah Sri Bayu were caught for participating in an unlawful assembly, an offence under Section 27(5) of The Police Act 1967, were its found guilty shall be punished with up to a years imprisonment or fine between RM 2000 to RM10000 or both, upon conviction.

21) Abu is comtempleting an application for judicial review to quash an order of restricted residence dated 21 October 2007 issued against him by the minister of internal security, Malaysia pursuant to the Restricted Residence Act 1933, Section 2.

22) Yap Swee King died on 2 September 2007. The widow, Mong Siow, intends to apply for a letter of administration to administer the estate of her deceased husband.

23) In February 2007, Mr. Karim lent RM 500,000 to Madam Zambee and the latter
agreed to pay back within 6 months. At the end of the 6 months, Madam Zambee had only paid RM 300,000 and had failed and/or refused to settle the balance. Mr. Karim would like to file an action in court against Madam Zambee to recover the outstanding balance.

24) A, rented his bungalow to B for RM2000 per month. B defaulted in paying the rent for one year as he lost his job during the economic recession. A wants to apply for a writ of distress to enable the furniture and electrical equipments in rented house to be sold off to satisfy his claim for the unpaid rent.

25) Bob was charged in the Sessions Court under a federal law for propagating religion other than Islam among Muslims. He would like to challenge the validity of the provision under which he was charged on the ground that Parliament has no power to enact such provision.

26) The State Government alienated land to the Sultan and the Sultan appointed XYZ Sdn. Bhd. Extract timber from the land. After working for a few months on the land XYZ Sdn. Bhd. Out that the Sultan has appointed another contractor to extract timber from the same land. Advise XYZ Sdn. Bhd.

27) Yau Meng intended to file an action for divorce against her husband, Joney Tan, on th that she had been severely battered by the husband for the last two years.

28) Z who stayed in Kuala Lumpur disputed the ownership of a piece of land situated in Perak.

29) A, a 17 years old boy was caught having in possession of two kilograms of heroin, an offence under 398 of Dangerous Drugs Act which carries a mandatory death sentence upon con

30) Tim was caught having in his possession forged ATM cards and charged under Section 4 Penal Code which carries a maximum of 20 years jail and fine.

p/s: my mind flying everywhere... wee~~

stress, tension... urghhh

salam mujahadah...

sje je gtal post sebenar nyer. sekarang da pukul 4.24 pagi.. dengan ini diumumkan ana x tido ag.. nk tau x knape..??? ni sume gara2 nak menyiapkan take home test.. test ni diamanahkan kt ktorang petang semalam dan nak kena hantar petang esok kul 6.30 p.m. test ni merangkumi 30 soalan berkaitan kes yg direka sir.. ( sir,, taruk le nme glamour skit... ad ke nme abu, bujang, bujal... x glamour lgsung le sir)
ktorg kna classified which court has the jurisdiction to hear that case, type of jurisdiction n authorities to support our answer... quite tough right..????

soalan ni dripada tutor kesayangan ktorg, spe ag klu bkan sir mizan.. i loved stdy wif him, u r such a talented tutor sir! but, ur question... huhuhu... the question given very tough. it's very challenging 4 us to answer ur question.. at first i think that question easy and not quite tough regarding what do u've said in our replacement class... i'm a little bit shock when got that question from u, i'll try to answer it..

hang on!! i couldn't think properly anymore at diz time.. my brain couldn't work anymore.. i can't think very well.. many thing have to think.. bout the exm, the test, hostel... tension gler! the most one, of course bout take home test, we didn't finish up our answer yet..it's almost 5 a.m... we struggle very hard diz nite, i hope that i can "kodho" my tdo tomorrow... huk3... it's possible..??????

26 October 2009

xde keje... lalalala~

salam mujahadah....

sharing is caring right..??? hehehehe.. enjoy diz song...

video video video

13 Aurat Wanita

salam mujahadah...

people said that, sharing is caring. and bcoz of diz statement, i would like to share something for people that have same gender with me. it's about our aurat as a ladies in order to be a good muslimah.

1) Bulu kening - Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening - Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2) Kaki (tumit kaki) semacam hantu loceng - Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan - Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31. Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3) Wangian - Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang - Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4) Dada - Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka - Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5) Gigi - Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya - Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6) Muka dan leher - Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.



7) Muka dan Tangan - Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja - Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8) Tangan - Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya - Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9) Mata - Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya - Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10) Mulut (suara) - Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik - Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.

Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi - Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.

11) Kemaluan - Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka - Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya - Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.


12) Pakaian - Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah.

Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.

Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim. Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13) Rambut - Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

i'm also not a perfect girl, but i hope that this post can changed us to be a muslimah sejati in order to get GOD blessing in our daily routine. i'm juz do my responsible as a muslim to spread about diz.

final exam... around the corner...

salam mujahadah....

sedarkah kalian bahawa kita sekarang berada di pengakhiran tahun 2009.. adakah impian dan azam yang ditanam pada awal tahun tercapai..?? urm~ if that's question asked towards me, from the bottom of my heart of course the answer is NO. kenapa jadi cmtu ea..?? the answer is easy,, tepuk dada, asked urself (dont ever ask others outside, forsure they can't answer on ur behave) =P

urm~ pada awal tahun dulu ana berjanji untuk belajar bersungguh2, dan berazam untuk capai dean list for this sem, but from my point of view, ana masih belum mencapai target ana untuk belajar bersungguh2 tu. ana rasa macam ana banyak main dan leka dalam aktiviti harian ana. masa berlalu begitu pantas, sedar x sedar da nak habis sem 1. final pun da dekat, insyaallah 4/11/2009 ana start final exam.


who is she..???

abah juga ada mengkhabarkan adik bongsu ana, muhammad fadhlillah akan exam on 2/11/2009. peperiksaan akhir tahun setelah penat berjuang di tingkatan 4 this year. hope u will not stop ur study dear! keep it up! i know u can do it. do the best to achieve ur dreams being a doctor one day... try to fulfill ur desire to continue ur studies at moscow. i'll always pray for you my dearest... gud luck 4 ur spm next year!


camera boy..

btw,, my only 1 sister, nur faatihah also sitting for her final exam this week. she's studying at uitm alamanda at shah alam doing dipl of business management. ur last paper on 10th right..?? urghh,, u make me jelous girl, u go back 1st k! we have to cancel our plan.. try to get dean list k girl! i wanna see ur success... but, pleas pray for me also k..


gud luck sis!

besides that, i really miss all my friend, maahadianz and also plkn.. how ur's study everyone..?? someone that i really miss is my bestfriend during plkn, ira or her full name is nadhirah.. we are not contact each for a long period, it's because we're busy with our responsible as student. we also never meet each other after plkn. but, with GOD pleasure we having time to messaging juz now. it may not so long but it's enough to releas our missing. i'll really miss her, she is my bestfriend ever and forever. for ur information, she's sitting for stpm this year. she doesnt want to share her stpm trial result,, but it's okey.. i'll know she's doing well regarding to her spm result before. stpm will be held on 23th of november, 1 week before hari raya qurban. very challenging.. gud luck dear! i wish to see u in same university..

with ira...

urm~ lastly for my handsome cousin, mohd amirul aiman. how's ur study boy? is it ok..? how's ur spm trial? u didn't tell me ur result yet. i personally think that u can! u wanna be engineer right..? i pray for u.. actually i dont know when spm is, billion of sory k. haaa,, how's angah...? angah is his brother act, he at the same age with my little bro. his name is mohd amirul ariff, very naughty boy when he was child. gud luck both of u k!


2 brother's..

urm~~ i dont know what to say anymore, juz to deprived my boringness act. suddenly i feel sleepy, arghh.. time to sleep, it's already 4 a.m... lastly, i wanna wish best of luck to all. i'll pray for our success.


our target!! try to get it..

24 October 2009

30 Larangan untuk Wanita...

salam...

ana nk share ssuatu yang melibatkan kaum sejenis ana. ana rse mungkin ramai da tau larangan2 ni, ana cume nk ingatkan balik je coz ana rse ni salah satu tanggungjawab ana sebagai seorg muslim

1. Menyambung rambut palsu
2. Bertatu, mencabut bulu wajah dan mengikir gigi
3. Keluar rumah dengan memakai minyak wangi
4. Memperlihatkan perhiasan(bersolek) di depan lelaki lain
5. Menolak panggilan suami untuk tidur bersama
6. Membuka rahsia hubungan suami isteri
7. Berpuasa sunat tanpa izin suami
8. Membelanjakan harta suami, tanpa izin suami
9. Derhaka kepada suami
10. Meminta cerai tanpa sebab yang jelas
11. Mengingkari kebaikan suami
12. Bersama lelaki lain yang bukan mahram
13. Memandang lelaki yang bukan mahramnya
14. Bersalaman dengan lelaki bukan mahram
15. Menyerupai lelaki
16. Membuka rahsia wanita lain kepada suami
17. Memandang aurat wanita lain
18. Keluar rumah tanpa ada keperluan
19. Masuk permandian awam
20. Mencakar-cakar tubuh ketika dapat musibah
21. Meratapi kematian
22. Berhias atas meninggalnya seseorang
23. Menghantar jenazah
24. Mempercayai dukun dan peramal
25. Menyumpah anak-anak sendiri
26. Tidak bertegur sapa dengan sesama muslim
27. Menganiaya pembantu
28. Mengganggu jiran
29. Minta cerai kerana suami sakit
30. Minta cerai kerana suami menikah lagi

p/s: pe yg di maksudkn ngn larangan ke-19 tu ea..??

20 October 2009

10 Nasihat Untuk Orang Bercinta




Berikut adalah nasihat-nasihat berguna untuk orang-orang yang bercinta:

1. Janganlah kau membiarkan kemanisan bercinta dihirup sebelum engkau berkahwin dengan 'si dia'.

2. Bercintalah kau dengan nya dengan sekadarnya. Kelak mungkin 'si dia' mungkin bukan jodoh untukmu.

3. Jika kau ingin berbahagia seumur hidup, tahanlah dirimu untuk berbahagia sebelum kau berhak menjadi milik 'si dia'.

4. Jika engkau menyintainya, binalah asas perkahwinan dengan tidak melaggar syariatNYA.

5. Kebahagiaan yang kau lihat sebelum berkahwin hanya palsu, yang hakikinya adalah selepas kau diijabkabulkan.

6. Jikalau engkau inginkan pasangan hidupmu yang terbaik untukmu, maka engkaulah yang patut menjadi yang terbaik dahulu.

7. Membina keserasian sebelum berkahwin bukanlah dengan cara ber'dating', cukuplah sekadar engkau tahu apa yang perlu kau tahu.

8. Bercintalah untuk mencapai cintaNYA.

9. Jika engkau masih belum bercinta, tahanlah dirimu untuk bercinta sehingga yakin cinta tersebut membawamu ke gerbang perkahwinan.

10. Jangan biarkan nafsumu dengan cinta yang tidak diterima disisi ALLAH, kelak ALLAH akan tarik kebahagian darimu.


-disclaimer-
Ini adalah blog peribadi. sebarang bentuk artikel, informasi mahupun gambar yang dimiliki oleh pemilik blog ini boleh digunapakai oleh blogger lain tanpa memerlukan kebenaran tetapi mestilah diletakkan pautan kepada blog ini. sebarang printscreen adalah dilarang sama sekali. pemilik blog mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan undang-undang atas penyalahgunaan pelaku.

Farhana Mohamad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign