farhana mohamad: October 2014

29 October 2014

salam takziah acik






salam takziah buat blogger acik sekeluarga yang baru kehilangan ayah sebentar tadi.
baru semalam dapat berita ayah acik sakit. semoga arwah ditempatkan dalam kalangan orang beriman. Al-fatihah.

Allahummaghfirlahu warhamhu




#kelabbloggerbenashaari

28 October 2014

Bangga Dapat Dedahkan Aib Orang?



Assalamualaikum wbt.


hurmm. berkali-kali fikir nak post ke tak nak pasal ni. dah 3 4 hari duk dalam draft. baru-baru ni kecoh tentang penyebaran video seks seorang yang cukup dikenali dengan tingginya pengetahuan agama beliau. 

maaf, aku tak sanggup nak tengok video mahupun gambar2 yang dah tersebar tu. dan aku perhatikan banyak blog kongsikan video dan gambar2 tu semua. baca tajuk je dah membuatkan aku mual.

hanya satu soalan aku. 
apa kau bangga share sesuatu berita yang sangat mengaibkan tu? 
benda yang kita belum tahu kesahihan berita tu. 
apa kau bangga mendedahkan aib seseorang?

kepada blogger2 yang ada share gambar2 tu, mohon delete segera. aku sedih bila seorang ulama' diperlakukan macam tu. gila sangat nak kejar traffic sampai sanggup berkongsi benda2 macam tu? kot ye pun nak bagi pandangan ke apa, tak perlu rasanya di upload gambar dan video tu. cukuplah sekadar pandangan yang ditulis.

maaf cakap, awak adalah antara orang yang menyebabkan benda ni tersebar.
sama jugak dengan beberapa blog yang duk upload gambar2 mengarut dengan caption yang... tak tahu nak cakap apa.

bangga dapat jana income dengan post entry2 sampah macam tu?
nak bagi family makan dengan duit hasil post2 tu?
biarlah sumber rezeki yang kita dapat tu dari sumber halal.
dapat income banyak dengan post2 sedemikian, 
sungguh langsung tak membanggakan bagi aku. 

kita kena ingat, tulisan2 ni semua adalah "saham" yang kita nak bawak ke sana nanti. dah la amal tak banyak, tak pasal2 saham bertambah dengan aktiviti2 kotor ni. elok la buang post2 yang memberatkan saham kita tu. dan kalau boleh, mintak maaf balik dengan orang2 yang kita dah aibkan tu. benda yang tak sahih boleh jadi fitnah. jenuh nak merangkak kat sana nanti. clearkan blog dari post tak berfaedah macam tu. 

berbalik pada topik asal, sama ada betul ke tidak video tu, aku melihat penyebaran video tu sebagai cubaan nak menjatuhkan imej insan tersebut. nak merosakkan persepsi masyarakat terhadap para ulama'.




p/s: maaf. emo pulak kali ni. 
mati aku kena tibai nanti.





1st Segmen Blogwalking by Budak Kilabret



KLIK BANNER UNTUK JOIN!!

Tamat 16.11.2014

Join cepat sebelum terlambat ;)

- See more at: http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2014/10/1st-segmen-blogwalking-by-budak-kilabret.html#sthash.OX66dHj2.dpuf


#jomjoin!
#juzklikbanner
#until 16 November 2014.


p/s: amboii, suka ye dah habis pt3 cik adik yunsing.

26 October 2014

Menang Giveaway Mia Liana



Assalamualaikum wbt.

bulan lepas aku ada join giveaway dari kak mia.
saje-saje je la join. takde la menaruh harapan nak menang ke apa sebab sangat ramai kot kan yang join sama. tak sangka pulak rezeki murah.

aku menang ilustrasi vektor dari salah seorang sponsor untuk giveaway kak mia. kalau gambo cartoon2 macam ni for sure ramai yang boleh teka kan dari siapa.

yeayyy!
dapat ilustrasi vektor dari Dayang Deno
salah seorang protege kak mia.
tengkiu deno!
comey je.

kalau korang teringin nak gambar macam ni,
sila deal dengan deno ye.
confirm korang puas hati.



25 October 2014

Ceramah Perdana Hijrah Rohani


Assalamualaikum wbt.


-reminder-


khas untuk orang johor dan mereka yang tinggal berdekatan, anda semua dijemput hadir ke ceramah & zikir perdana "Hijrah Rohani" bertempat di Padang SMK Tengku Temenggong Ahmad, Kundang Ulu, Ledang, Johor pada 25 Oktober 2014, Sabtu.




jom sama2 raikan program ilmiah anjuran Astro. Antara yang bersama dengan kita adalah Ustaz Kazim Elias,Ustaz Haslin Baharim, Ustaz Amaluddin, Para pencetus Ummah, Imam Muda ,Mawi , dan ramai lagi.

malam ni!
jom la ramai2 meriahkan ceramah perdana "Hijrah Rohani".
perut perlu diisi dengan makanan agar tidak lapar,
jangan lupa hati kita juga perlu diisi dengan sesuatu yang bermanfaat agar jadi makanan hati kita. 
jom topup iman kita sempena tahun baru hijrah!


Blogger acik pun ada di sana. jangan lepaskan peluang anda!


#salammaalhijrah
#akupenghibur
#ceramahrohani
#makanan hati
#topupiman

22 October 2014

hakak tark faham lew!


assalamualaikum wbt.


"salam. kak ana! ingat kiter tark? dulu hakak jadi fasi kiter kat sekolah. hakak c-hat tark? kiter rinduw akak."

mesej dari seorang adik di fb. seorang pelajar form 5. 
yess adik. akak masih ingat awak. *sila bangga

straight to the point, lately aku rasa kebanyakan adik2 yang masih bersekolah sangat suka menggunakan bahasa ataupun ejaan yang aku sendiri pun tak tahu nak klasifikasikan sebagai apa. ini dikira bahasa sms ke apa? *krik krik 

serius, kadang aku tak faham apa yang diaorang tulis. terlampau advance mungkin. seeloknya guna la bahasa mahupun ejaan yang senang difahami. akak awak oldschool barangkali, mungkin tak faham cara tulisan adik2 yang moden sekarang. kadang aku terpaksa mengeja balik tulisan tu. Alhamdulillah, sempat menegur adik ni betulkan cara penulisan.

"tark"
"duet"
"rinduww"
"sajeww"
"gituww"
"sukeww"
"ciked"


arghhh!
halamak deq!
hakak tark faham lew!

stress mak jemah tengok huruf "w" berderet2 di setiap perkataan.
eeiiwwww!

bukan apa, aku cuma risau kalau gaya penulisan tu terikut2 dalam pelajaran. sebagai contoh, aku. ehh kenapa aku? sebab aku sendiri dulu pun pernah terbuat silap!

zaman sekolah dulu, bila bercakap dengan rakan2, kitaorang suka mendoublekan sesuatu perkataan tu. senang cerita merosakkan grammar english ataupun arabic. contoh, *banyak plak contohnya

"nanti kita study together-gether" 
"joms play-play"

kejadian ni terjadi pada trial spm. dalam esei english tu, banyak perkataan yang aku dan kawan2 dah rosakkan. ehh, ini bukan sengaja tulis perkataan2 macam tu dalam exam tau. tapi sebenarnya, aku dah terikut-ikut. dah jadi tabiat dah. bila dah khusyuk sangat menulis, memang ke laut la tulisan tu. idea mencurah curah datang, so karang je la esei kan. dan pada pengakhiran exam, aku tak sempat nak cek balik ayat aku.

satu hari cikgu bagi result subjek english dalam kelas. markah kitaorang semua tak tinggi sangat dan berbakul-bakul leteran dari cikgu yang kami dapat. leteran apa? sekali cikgu basuh kitaorang pasal gaya tulisan tu. kitaorang dah rosakkan sesuatu bahasa. masalah besar bagi seorang calon spm kata cikgu. kaw kaw kitaorang satu kelas kena basuh. start dari hari tu, aku cuba elakkan guna sesuatu perkataan secara salah walaupun kadang dengan niat bergurau. takut terbawa-bawa dalam exam. kang free-free dapat markah rendah sebab tulisan tu.

pada adik2 sekalian yang mengaplikasikan gaya tulisan sedemikian, elok la berubah. tukar gaya tulisan awak. seeloknya guna tulisan yang senang difahami dan dibaca. tulis secara normal ye, baru senang orang berusia macam akak ni nak faham apa yang awak tulis.

*ai is dah tua ke nak faham tulisan adeq2 yang canggih manggih ni. bahasa semakphone awak jangan sesekali apply dalam exam yeww adeq2. terasa geli2 cenggituw bila baca.
mohon betulkan penulisan.



p/s: i want to touch a dog?
let us touch quran frequently first and let it touches the heart.

19 October 2014

SEGMEN NAIKKAN FOLLOWER by WAWAABDULHADI


Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.




Assalamualaikum w.b.t.





KLIK BANNER UNTUK JOIN!

CARA JOIN: 

1. Buat satu entri bertajuk "SEGMEN NAIKKAN FOLLOWER by WAWAABDULHADI"
2. Copy kod HTML yang disediakan di entri segmen. 
3. Follow blog wawa.  *wajib*
4. Tinggalkan komen anda di ruang komen bawah ini. 


ALERT! 
- Wawa akan update senarai peserta seminggu sekali iaitu hari Isnin. Setiap update dari wawa nanti beserta dengan link follow para peserta. So, nanti korang just klik link tu untuk follow peserta lain. 
- Wawa akan check satu persatu okay sebab nak elak daripada orang ambil kesempatan lain. 
- Sebarang pertanyaan, boleh PM wawa dekat sini Facebook . 


Mohon korang semua dapat support wawa ye. Selamat bersegmen!



# support adik manis!

blogwalking bersama cikgu ayu




# support segmen cik ayu
# juz klik banner
# until 25 Oktober 2014
# drop your link untuk sy balas kunjungan
# tengah rajin nak blogwalking



11 October 2014

mummy hidayu punya soalan



haaa.
lagi entry yang diperam terlalu lama dalam draft!
tak tahu kenapa aku suka sangat peram entry lelama.
pekasam kalau diperam selama ni pun aku rasa dah boleh goreng dah.



liebster award lagi.
kali ni dari mak buyung hidayu.
ni soalan2 dari mummy MFZ.


1) Blog korang tentang apa?

-hurmm. personal kot. tapi idok le suka cerita pasal family terlalu kerap, seketul dua tu ada la. kadang lebih suka bercakap pasal isu semasa ataupun benda yang terjadi di sekeliling kita. tapi lately macam banyak duk join segmen je. dah lari dari tujuan asal. nak kena pulang ke pangkal jalan. ehh, panjang pulak jawabnya. 

2) Siapa pendorong dalam menghasilkan blog?

-sebenarnya, aku dah lama berblog. tapi pernah stop berblog kejap sebab busy teramat sepanjang belajar di uni dulu. rasanya takde orang khusus kot yang mendorong untuk berblog. ia lebih kepada suka2. nak polish bakat menulis. erkkk~

3) Apa pendapat korang tentang kawen muda?

-ehhh, dalam draft ada entry pasal ni! haha. nanti la lain kali publish. pada aku, takde masalahnya pun kalau kawen muda. lagi bagus apa, boleh elak benda2 yang kita semua taknak benda tu berlaku. contohnya gejala maksiat, kes pembuangan bayi etc.

4) Pengalaman yang paling memalukan pernah korang alami?

-haha.hurmm. banyak kot rasanya. panjang nanti kalau tulis. salah satu pengalaman ada kat sini.

5) Bila last korang bersenam?

-petang tadi. jalan2 luar rumah sambil dukung anak buah. berjalan tu kiranya bersenam jugak kan? kikikiki

6) Ciri-ciri lelaki idaman.

-kalau boleh nak yang paling kacak.
body ketak2 macam fahrin ahmad.
yang suweet kencing manis.
yang tinggi bak darah tinggi.
hahaha. ini semua mengarut.

cukup la dia seorang yang beriman, yang mampu bimbing aku dan anak2 nanti ke jalan Allah. sebab aku tahu ilmu agama aku tak tinggi, jadi aku memerlukan orang yang tinggi agamanya untuk didik aku. dengan dunia yang kian mencabar ni, aku perlu orang sebegitu.  mafhum ayat quran, lelaki soleh untuk perempuan soleh. so, nak kena menyolehkan diri dulu la baru boleh demand nak macam tu. :)

7) Lebih suka shopping online ke mall?

-aku cukup susah kalau bab membeli barang. kadang masuk 5 biji kedai pun belum tentu aku beli something. memang agak selektif dalam membeli. aku lebih suka ke kedai sebab senang nak pilih apa yang aku nak. beli on9 susah, kadang tak dapat macam yang kita nak. size lari, warna tak sama dengan yang asal. rosak ke apa. 

8) Korang lagi ramai kawan dari sekolah, kolej, tepat kerja or kawan sekampung?

-aku jenis friendly. dengan siapa2 pun aku rapat. sekolah, kolej sume ramai. kawan sekampung je takde. hehehe. sebab aku dari kecik duk membesarkan kat bandar walaupun rumah kat kampung. sekolah rendah, sekolah menengah sume kat bandar. keluar rumah pagi, balik pun dah pukul 6. weekend tuisyen plak. sambung belajar pun luar kelantan. memang takdenya nak kenal orang kampung.

9) Jenis banyak mulut atau suka buat hal sendiri?

-seorang yang mulut becok. kalau dah bercakap susah nak berhenti. dengan orang2 tua pun aku layan je borak haa. sama jugak macam menulis, bila dah tulis takleh tulis pendek2. sebagai contoh entry ni, panjang2 aku tulis. padahal boleh je tulis pendek, jawab soalan tu terus. tapi gaya aku jawab dah macam buat esei. ada isi pastu buat huraian then bagi pulak contoh. 

10) keluar gathering tapi masing2 ngadap fon.

-kalau cenggini jangan ajak aku keluar lagi. geram betul perangai macam ni. rasa macam nak hempuk je siapa2 yang busy duk pegang phone bila gather. sama jugak bila kita duk dalam 1 majlis yang mana ada orang tua dalam majlis tu ataupun family2 duk berkumpul, tolong hormat yang lain. simpan la kejap phone tu. tau la phone canggih manggih memasing. at least tolong respect orang tua atau orang2 sekeliling.

11) Pendapat dan kata2 perangsang

-teruskan berblogging dengan cara kita sendiri. setiap orang tak sama. ada sesetengah yang suka berkongsi aktiviti harian dia dengan yang lain. so, dia jadikan blog sebagai diari. ada sesetengah pula kurang gemar berkongsi aktiviti harian, tapi dia memilih untuk berkongsi sesuatu yang mana mendatang kebaikan ataupun info2 yang berfaedah. so, just be urself. post apa yang kita suka. 



yeayyy! dah habis jawab soalan kakak ipar aku. dah macam esei pulak. selamat membaca. kikiki. nanti jumpa kat kampung!



Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014







Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014 bermula pada jam 4.00 pe 11 Oktober 2014 hingga 11.59 malam 11 November 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM 552.90 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
Diari Jejaka Hangat | Yun Sing | Ana Solehah | Syaza Raihanah | Iklil Syahmi | Idah Rashid | IanFaizal | Mar Mansor | Kathy R'bain | Shad | Ssurianah Yana | NurAlja | Aika Azizan | Budak Bandung Laici | Hunny Kitty | Si Tracey | Noryussyairah 
2. Wajib Like Fanpage Sponsor

       



3. Follow Twitter + Instagram Sponsor
Twitter :   





Instagram :  Rexylla_Blogshop  Aerill_Hassan

4. Tambah Google Plus Sponsor 
+Mohamad Khairil  +ct fand 

3. Buat entri bertajuk Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI



37 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 12 November 2014.

Good luck!

10 October 2014

Giveaway Pertama SitiSab

setelah sekian lama terperap dalam draft,
kali ni baru join.
tengkiu both my sis yana dan wana.
hadek join dah ni.hehe


# juz klik banner
# until 3 Nov 2014
# jemput join sama!

dah taktau nak tag sape. mostly dah ramai join.
aku tag je la siapa2 yang baca post ni untuk join sama.
moh le kita meriahkan giveaway first dari sab.
all d best semua!

Segmen Bersiri #1: Nak URL Please Bersama Ibuhana.com

Teks: Norhana Marsom

Gambar: Norhana Marsom



Assalamualaikum w.b.t,





Segmen Bersiri #1: Nak URL Please Bersama Ibuhana.com ini bermula pada jam 8.30 pagi 9 Oktober 2014 sehingga 11.59 malam 16 Oktober 2014. Menawarkan hadiah berupa 1 canister ESP yang mempunyai pelbagai khasiat (klik sini)  dan sesuai untuk seisi keluarga.





Tujuan segmen ini diadakan adalah untuk merapatkan ukhuwah sesama blogger dan berkenalan di antara satu sama lain serta dapat juga saya membantu mereka yang tidak pernah mengambil ESP shaklee, merasai nikmat yang telah saya rasai. 


Semua blogger dijemput join untuk menyertai segmen bersiri ini.


Syarat-syaratnya:

1. Wajib follow blog Ibuhana.com
2. Buat entri bertajuk Segmen Bersiri #1: Nak URL Please Bersama Ibuhana.com

3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.





Hanya 1 pemenang yang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumum pada 20 Oktober 2014.



Good luck semua!


Pesanan: Klik pada BANNER untuk join














05 October 2014

Salam 10 zulhijjah!



Salam 10 zulhijjah!
 Salam Aidil Adha! 
Rasa macam baru je raya puasa hari tu.
Hari ni dah raya haji. Cepat betul masa bergerak.
Aidil adha mengingatkan kita tentang erti pengorbanan.
Mesti semua ingatkan kisah Nabi Ibrahim AS, kisah disebalik raya haji.
Kalau tak tahu,
Mohon buka sirah nabi balik ye.

Gambar dari syed alwi.
Ohsem sangat bro!


Selamat hari raya semua!
 Maafkan aku andai aku ada buat salah.
Tersalah komen ke, 
tersinggung dengan post2 aku ke, 
terasa sebab aku tak follow balik ke -inform aku balik ehh untuk aku follow korang-
Apa2 je kesalahan aku.
Mungkin ada yang aku terlepas pandang ke.
Maklumlah, aku hanya insan biasa yang selalu buat salah.





#kelabbloggerbenashaari
#kelabbloggerbenashaaripantaitimur
#happyeiduladha
#rayadiperantauan








-disclaimer-
Ini adalah blog peribadi. sebarang bentuk artikel, informasi mahupun gambar yang dimiliki oleh pemilik blog ini boleh digunapakai oleh blogger lain tanpa memerlukan kebenaran tetapi mestilah diletakkan pautan kepada blog ini. sebarang printscreen adalah dilarang sama sekali. pemilik blog mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan undang-undang atas penyalahgunaan pelaku.

Farhana Mohamad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign