farhana mohamad: hakak tark faham lew!

22 October 2014

hakak tark faham lew!


assalamualaikum wbt.


"salam. kak ana! ingat kiter tark? dulu hakak jadi fasi kiter kat sekolah. hakak c-hat tark? kiter rinduw akak."

mesej dari seorang adik di fb. seorang pelajar form 5. 
yess adik. akak masih ingat awak. *sila bangga

straight to the point, lately aku rasa kebanyakan adik2 yang masih bersekolah sangat suka menggunakan bahasa ataupun ejaan yang aku sendiri pun tak tahu nak klasifikasikan sebagai apa. ini dikira bahasa sms ke apa? *krik krik 

serius, kadang aku tak faham apa yang diaorang tulis. terlampau advance mungkin. seeloknya guna la bahasa mahupun ejaan yang senang difahami. akak awak oldschool barangkali, mungkin tak faham cara tulisan adik2 yang moden sekarang. kadang aku terpaksa mengeja balik tulisan tu. Alhamdulillah, sempat menegur adik ni betulkan cara penulisan.

"tark"
"duet"
"rinduww"
"sajeww"
"gituww"
"sukeww"
"ciked"


arghhh!
halamak deq!
hakak tark faham lew!

stress mak jemah tengok huruf "w" berderet2 di setiap perkataan.
eeiiwwww!

bukan apa, aku cuma risau kalau gaya penulisan tu terikut2 dalam pelajaran. sebagai contoh, aku. ehh kenapa aku? sebab aku sendiri dulu pun pernah terbuat silap!

zaman sekolah dulu, bila bercakap dengan rakan2, kitaorang suka mendoublekan sesuatu perkataan tu. senang cerita merosakkan grammar english ataupun arabic. contoh, *banyak plak contohnya

"nanti kita study together-gether" 
"joms play-play"

kejadian ni terjadi pada trial spm. dalam esei english tu, banyak perkataan yang aku dan kawan2 dah rosakkan. ehh, ini bukan sengaja tulis perkataan2 macam tu dalam exam tau. tapi sebenarnya, aku dah terikut-ikut. dah jadi tabiat dah. bila dah khusyuk sangat menulis, memang ke laut la tulisan tu. idea mencurah curah datang, so karang je la esei kan. dan pada pengakhiran exam, aku tak sempat nak cek balik ayat aku.

satu hari cikgu bagi result subjek english dalam kelas. markah kitaorang semua tak tinggi sangat dan berbakul-bakul leteran dari cikgu yang kami dapat. leteran apa? sekali cikgu basuh kitaorang pasal gaya tulisan tu. kitaorang dah rosakkan sesuatu bahasa. masalah besar bagi seorang calon spm kata cikgu. kaw kaw kitaorang satu kelas kena basuh. start dari hari tu, aku cuba elakkan guna sesuatu perkataan secara salah walaupun kadang dengan niat bergurau. takut terbawa-bawa dalam exam. kang free-free dapat markah rendah sebab tulisan tu.

pada adik2 sekalian yang mengaplikasikan gaya tulisan sedemikian, elok la berubah. tukar gaya tulisan awak. seeloknya guna tulisan yang senang difahami dan dibaca. tulis secara normal ye, baru senang orang berusia macam akak ni nak faham apa yang awak tulis.

*ai is dah tua ke nak faham tulisan adeq2 yang canggih manggih ni. bahasa semakphone awak jangan sesekali apply dalam exam yeww adeq2. terasa geli2 cenggituw bila baca.
mohon betulkan penulisan.



p/s: i want to touch a dog?
let us touch quran frequently first and let it touches the heart.

24 comments:

  1. awark rindueee kiteeewww tark???
    hakahakkkahkk..
    ade lagi ke budak gne bahase cmtu..
    igtkan dah pupus da

    ReplyDelete
    Replies
    1. hadew lew. =P
      belum pupus lagi.
      diaorang ada pelapis lagi haa.

      Delete
  2. ha'ah betul tu..wana pun kalau dapat msg macam tu dari adik2 bangku sekolah zaman sekarang ni jadi pening baca msg..sakit kepala pikir..kadang2 terpaksa tanya balik apa sbnrnya dia nak sampaikan..hahah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.
      kan.
      mula2 ngeja.
      kalau still tak faham kena tanya balik apa dia cakap dan mintak diaorang tulis dalam bahasa bangku. jenuh nak faham tulisan hadeq2 ni.

      Delete
  3. ingatkan zaman sekarang dah takde gaya bahasa camtu rupernyer ada lagi haha

    ReplyDelete
  4. ingatkan kita aje ada perasaan gitu...hehe
    sungguhlah, memang pening nak paham
    kalau setakat dibuang huruf tak apa, ditambah tau
    pening memang pening =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. YY pun sama ke?
      hahaha.
      setakat dibuang huruf sy ok lagi.
      ini kalau tulis pelik2, kita pun jenuh nak faham.

      Delete
  5. bahasa alien rimbaraya.. betul kalau selalu pratikkan menulis macam tu tak mustahil atas kertas exam pun akan tertulis macam tu sebab dah jadi kebiasaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih3.
      alien rimbaraya ye kak suria.
      itu la, sy taknak terjadi benda sama pada orang lain.
      kang elok2 boleh score A tiba2 dapat markah rendah.

      Delete
  6. kalau kamu tak faham... orang tua macam uncle lagi tak faham!

    haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh ehh ehh.
      uncle muda lagi la.
      belum tua lagi. =P

      Delete
  7. bahasa dorang ni mengalahkan apa yg ade dlm DBP. haha
    ade je pak sedara yg macam ni.. sabo je la

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih3.
      dalam dbp pun tak wujud bahasa diaorang ni.
      selagi boleh tegur, kita tegur la kan.
      untuk kebaikan dia jugak.

      Delete
  8. biasalah tu bebudak..
    yang tak menahan bila orang tua pun guna bahasa yg serupa..
    haruuuuu dunia.. haruu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak!
      kalau orang tua pun apply bahasa macam ni jugak, mohon hantar ke sekolah balik. susah la ehh kalau yang tua pun sama macam budak2

      Delete
  9. salams ana, betul....bdk2 skrg bahasanya bikin pening
    aku jd aq adehhhhhh.......pitam nak pahamkannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.
      Kihkih.
      Stress mak jemah nak faham diaorang tulis pe.

      Delete
  10. itu trend remaja sekarang . mmg rimas nak faham apa mrk nak citer kat fb ... wpun kita tegur berbakul , mrk sebenarnya bangga dapat menggunakan perkataan2 itu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trend sangat.
      Ikut la benda hok molek skit. Ini tak. Duk guna bahasa ntah pape je. Bila dah terbiasa, dalam paper exam pun tulis macam tu jugak nanti

      Delete
  11. Erm.. Bhsa bdak skrng ni mmng memeningkn..

    ReplyDelete

-disclaimer-
Ini adalah blog peribadi. sebarang bentuk artikel, informasi mahupun gambar yang dimiliki oleh pemilik blog ini boleh digunapakai oleh blogger lain tanpa memerlukan kebenaran tetapi mestilah diletakkan pautan kepada blog ini. sebarang printscreen adalah dilarang sama sekali. pemilik blog mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan undang-undang atas penyalahgunaan pelaku.

Farhana Mohamad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign