Wednesday, August 10, 2016

Cabaran Raja Kuah Knorr 2016


Peraduan masakan Cabaran Raja Kuah Knorr julung kalinya telah diadakan bagi tahun 2016. Cabaran Raja Kuah Knorr dibahagikan kepada 4 zon iaitu zon barat, zon selatan, zon pantai timur dan juga zon utara. sehingga kini cabaran bagi zon barat, selatan dan pantai timur telah pun selesai. hanya tinggal zon utara sahaja yang bakal dilangsungkan pada 3 September 2016.


Pada 29 Julai yang lalu, aku dan beberapa lagi sahabat blogger berkesempatan menonton sendiri Cabaran Raja Kuah Knorr yang diadakan di Pasaraya Nirwana Kubang Kerian.

Seramai 10 orang peserta berentap untuk memasak dan hanya pemenang utama bagi setiap zon yang akan mara menghadapi cabaran peringkat akhir. Peserta dikehendaki memasak satu hidangan berkuah Melayu samada kari, masak kicap ataupun masak lemak. Sentuhan kreatif para peserta didalam masakan dengan menggunakan salah satu produk knorr adalah antara syarat pertandingan. aku cukup suka guna produk knorr dalam masakan aku sebagai penambah perasa. seolah olah ada satu sentuhan keajaiban yang menyedapkan masakan aku. *pinjam ayat sheila rusly dalam ketuk-ketuk ramadhan.

Lupa nak cerita, Cabaran Raja Kuah Knorr ni diadili oleh 3 orang juri yang hebat. siapa dia? of course la kan orang yang expert dalam bidang masakan. Antara juri Cabaran Raja Kuah Knorr adalah Mohd Johari Edris ataupun lebih dikenali sebagai Chef Jo, chef selebriti malaysia. errkk, tak kenal ehh?
juri lain yang turut serta adalah Chef Mohd Hadzrin Mohd Din selaku chef Unilever Food Solutions dan juga blogger Kelantan, Ruzita Idias Ismail. 3 kriteria penting diambil kira juri sepanjang pertandingan untuk pemarkahan iaitu markah juri (60%) dekorasi (30%) dan kebersihan (10%).


Tahniah kepada Mohd Hilmi bin Mohamad Alias Ahmad dari Sungai Petani, Kedah dengan masakannya masak lemak ayam salai bersama pucuk ubi ala knorr yang telah dinobatkan sebagai juara zon pantai timur. Tahniah juga kepada Unilever Food Solutions dan juga penaja lain termasuk jenama peralatan dapur komersial Butterfly, jenama santan dan kicap Harmuni atas penganjuran Cabaran Raja Kuah Knorr 2016.











-kami blogger Kelantan-






Terima Kasih

Farhana Mohamad Copyright © 2016 Design by Njiheam Studioous