farhana mohamad: November 2014

25 November 2014

baby-jaundice berpisah tiada?



Assalamualaikum wbt.


mood ke laut nak ngadap blog. makin bertambah list blog yang aku nak terjah. baby firash jaundice since hari keempat dilahirkan. dah 7 kali kena ambil darah. pada awalnya bacaan tak tinggi sangat, tiba-tiba je naik mendadak. cuak kot bila naik mendadak macam tu. 

untuk ambil darah kali kedua, aku berdua je dengan abang ke klinik daerah cek jaundice baby. baby menangis kaw kaw dekat klinik tu bila kena ambil darah. sampai serak suara, meronta-ronta dia. basah mata aku bila tengok dia menangis macam tu. sakit kot. tengok nurse tu buat kerja, kasar sikit bagi aku. paling geram bila dia jatuhkan straw untuk ambil darah tu. tak pasal-pasal kena ambil darah balik. buat kerja sambil mata duk intai semakphone atas meja. tak fokus langsung. baby bantai menangis kuat. ai tak sanggup dengar dia nangis. tapi klinik dekat rumah ni smooth je ambil darah, baby pun tak nangis. 

 setakat ni dah macam-macam kitorang try, 
tapi bacaan jaundice tak turun sangat. 

esok last check jaundice.
hope bacaan below 150.

kata makcik tukang urut,
"budok loni takdok hok tak kuning. tubik tubik gak meme kena jugak kuning."

runsing bila budak2 sakit.
orang tua kalau sakit boleh merungut ke apa.
budak kalau sakit, diaorang bukannya reti apa.
nak bagitau sakit kat mana pun idok le diaorang tahu lagi. kesian tengok baby bila kena ambil darah dua hari sekali. kalau boleh nak je ganti tempat dia. biar kita je sakit, jangan dia yang sakit.

get well soon baby!



p/s: kata encik google - faktor pemakanan ibu sewaktu mengandung punca jaundice?
hurmm. ada faktor lain jugak rasanya. 


*autopublish

11 November 2014

the lil caliph



Assalamualaikum wbt.

Lama betul tinggal blog. Rindu nak blogwalking. Takde mood nak ngadap blog since tarikh2 akhir edd kakak ipar aku. Over sangat. Orang lain nak bersalin, tapi aku pula rasa cam nak bersalin. 

Short update dari Kota Bharu Medical Centre. Kakak ipar aku dah selamat bersalin jam 2.54 petang tdi. Dua hari berkampung kat sini. Baby boy, berat 3.1kg. Nama tunggu mummy dia announce ye.


Selamat mengharungi status dan tanggungjawab baru mummy Hidayu ayumie! Selamat berpantang. Ic klate doh la baby. Anak manakan i share tarikh sama dengan sultan kelantan.kihkih





P/s: haiii baby!
Be a gud boy okay.
ce nangis sekali,
cikna tak dengar lagi suara awak tau.
jadi mokcik doh la kitoo

04 November 2014

Penulis Jemputan Mak Dara




Assalamualaikum wbt.


pejam celik pejam celik dah masuk november,
cepat betul masa bergerak.
tahun depan dah 25 tahun.

omaigod!
tapi still terasa muda belia lagi.
krikkrik.

kekdahnya, permulaan november dengan join segmen dan giveaway. dah terasa addicted dah join segmen ni semua. bila dah beberapa kali menang segmen atau giveaway, tangan mula la menggedik nak join semua segmen. mulut cakap taknak join, tapi tangan tergedik jugak. lain kali takmo join dah. -taktau dah berapa kali cakap macam ni

berbalik pada tajuk, baru baru ni aku berkesempatan menjadi penulis jemputan di blog Mak Dara ataupun nama sebenarnya kak Adza Irdawati. terharu sangat sangat bila diberi peluang menjadi penulis jemputan dalam blog blogger hebat. penulis jemputan pertama bagi blog Mak Dara. terima kasih mak dara! 


boleh baca sini>>>> -kehilangan-

nukilan biasa biasa je. 
sebab aku pun orang biasa.



p/s: all the best adik adik spm!
jawab perikso mmolek deh.
bia buleh result hok comeyy.

terima kasih lagi sekali buat Mak dara.
ai is sangat terharu.


Segmen blogwalking by Dayang Deno #2







#jemput join sume!
#until 20 November 2014
#tengah rajin nak terjah blog orang.
juz drop ur link.

Giveaway By Mamaniza.com


Assalamualaikum




Mamaniza melancarkan sekali lagi Giveaway by Mamaniza.com berserta dengan para sponsor yang cukup hebat berserta engan tawaran hadiah yang menarik pasti akan memikat hati kalian.

Tujuan GA ini dijalankan adalah : untuk mengeratkan lagi hubungan antara sesama blogger. Saling kenal mengenali antara satu sama yang lain. Selain itu, kita juga menambah rakan-rakan baru dalam senarai followers kita.

Follow Blog:


Like FB:























Syarat utama:

1. Pastikan anda follow kesemua sponsor berikut dan like page mereka.

2. Buat entri bertajuk Giveaway By Mamaniza.com

3. Copy coding yang telah disediakan dan pastekan ke dalam ruangan HTML dan publishkan.

4. Hantarkan URL penyertaan anda di ruang komen.

5. Giveway ini akan berlangsung pada 3 Nov pukul 12 tengahari dan berakhir pada 10 Nov 2014 pada  12 tengahari juga.

6. Pemenang akan diumumkan pada 13 Nov 2014 berdasarkan random.

Hadiah Giveaway by Mamaniza.com:

Wang Tunai RM 50 - Top Refferal by Mia Liana
Paper beg - Mamaniza
Kain sulam pasang - Fuza Musa
Shawl - Farahuda
Shawl manik juntai - Shalimar
Bawal, keychain dan masker - Alise
Buku Tetamu Istimewa - Cikgu Helmi
Herblax dan halfmoon bead shawl - Norhana (IbuHana)
Keychain - Norihan
Top up RM 5 - Fatihah Fazlin dan Azwar Syuhada
Misteri - Farah Wahida dan Kathy

Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom





Assalamualaikum w.b.t.





Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom secara rasminya dilancarkan hari ni. Giveaway ini adalah bersempena dengan sambutan hari lahir Yana pada 17 November ni. Alhamdulillah, masih berpeluang untuk menyambut hari lahir pada tahun ni...Insyaallah. 


Giveaway ini akan berlangsung sepanjang bulan November sahaja iaitu pada 1 November 2014 (12.01 am) hingga 30 November 2014 (11.59 pm). Jadi semua bloggerista yang cantik, manis, kachak dan hensem...Yana sukacita menjemput korang untuk join GA ni yer. Bagi menghargai penaja-penaja yang baik hati untuk menaja hadiah-hadiah GA ni, so...korang kena lah ikut syarat di bawah yer :-

SENARAI HADIAH :

Mystery Gift x 1 Top Referral [Yana Afi]

Blog Review x 2 dan Bloglist x 3 [Syira Lokman]
Kain Telekung Sulam x 1 [Hasrul Hassan]
1 Mineral Eye Colour Mary Kay + 1 Free Facial dan 1 Lip Applicator Mary Kay + 1 Free Facial

[Sofuriah Hashim]

Topup RM5 x 2 [Syahira Nadia]

Topup RM5 x 1 [Izwani Eliyana]

Barangan Kosmetik x 1 [Love Lissa]
Shawl x 1 [Amy Shah]
Blog Review & Bloglist x 3 [Wadhihah Hadi]

Novel + Autograf Penulis Eksklusif x 2 [Anies] 

Nak join? Klik Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom.

Good Luck!!!



sanah helwah kak yana!
semoga sentiasa dimurahkan rezeki.
semoga sentiasa dalam redha Allah.
semoga amalan kita juga seiring dengan pertambahan usia.


p/s: takdak instagram la kakyana.
happy birthday in advance sekali lagi!
#mmuahhciked


-disclaimer-
Ini adalah blog peribadi. sebarang bentuk artikel, informasi mahupun gambar yang dimiliki oleh pemilik blog ini boleh digunapakai oleh blogger lain tanpa memerlukan kebenaran tetapi mestilah diletakkan pautan kepada blog ini. sebarang printscreen adalah dilarang sama sekali. pemilik blog mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan undang-undang atas penyalahgunaan pelaku.

Farhana Mohamad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign