aku cukup suka baking.
kek, biskut, tart semua aku suka.
nahh!
aku share dengan korang resepi Dark Chocolate Tart with Ginger Crust.
ni resepi dari Dr. Ezani Farhana, juara masterchef tu haa.
aku pun belum cuba lagi resepi ni. craving nau rasanya bila tengok gambar tart tu. ce korang tengok!
Dark Choclate Tart with Ginger Crust
Crust:
260g biskut digestives (lebih kurang 20 keping) ataupun boleh gunakan biskut Gingernut/Gingersnap (jika guna biskut ini tak perlu tambah serbuk halia dan gula)
2 1/2 sude kecil serbuk halia
3 sudu besar gula perang
125g mentega, dicairkan
Filling:
2 cawan krim (fresh cream/whipping cream)
200g coklat hitam (dark chocolate)
2 biji telur
Secubit garam
Cara-cara:
1) Panaskan ketuhar ke 160 ° C. Kisar biskut dalam food processor bersama gula perang dan serbuk halia sehingga halus . Tambah mentega cair dan proses sehingga menjadi tekstur seperti pasir lembap. Tuang ke dalam acuan pembakar tart berdiameter 12 inci diameter dengan bahagian bawah yang boleh tanggal, ratakan dan tekankan ke dasar dan sisinya. Letakkan di atas dulang pembakar.
2) untuk filling, panaskan krim dalam periuk di atas api sederhana rendah, sehingga ia berbuih sedikit di tepi. Angkat dari api dan tambahkan coklat dan kacau hingga cair sebati.Tambah garam. Masukkan telur ke dalam campuran coklat, kacau sehingga benar-benar sebati. Tuang inti ke dalam kulit tart dan bakar 15 hingga 20 minit sehingga inti set (tidak gegar bila loyang digoyangkan) dan permukaan adalah berkilat. Jika anda melihat apa-apa buih atau rekahan terbentuk pada permukaan, keluarkan tart segera kerana ia menandakan tart sudah terlebih dibakar. Biarkan sejuk sebelum mengeluarkan dari loyang. Bila dihidang, boleh ditabur dengan serbuk koko. Enak dimakan setelah disimpan di dalam peti sejuk.
** untuk variasi, saya juga gunakan coklat putih sebagai filling. Anda juga boleh buat effect marble atau drizzle dengan 1/8 adunan filling menggunakan coklat putih
p/s: ni antara resepi yang wajib cuba! yummy
** untuk variasi, saya juga gunakan coklat putih sebagai filling. Anda juga boleh buat effect marble atau drizzle dengan 1/8 adunan filling menggunakan coklat putih
p/s: ni antara resepi yang wajib cuba! yummy
nampak menarik :)
ReplyDeletekan?
Deleteu should try this ok. :)
Macam tersilap langkah singgah sini masa puasa hahaha.
ReplyDelete**SALE SEHINGGA 4 JULAI 2014!!!
http://nadyabubble.blogspot.com/2014/06/sale-jualan-penghabisan-stok.html
ehh ehh ehh.
Deletekenapa2?
haha. nanti try ehh
Buat masa raya best gak resepi ni..
ReplyDeleteCP buat sekarang pun xpe.
Deletebuat time raya kang takut tak cukup.
menarik sungguh. mesti rasa mint mint sket dok ada ginger tuh..
ReplyDeletenak baking ni kena tangan penuh seni. CT fail dah la :P
agaknya la kot sebab ginger kan.
Deletect try la buat. belum cuba belum tau. =D
Ya Allah sedapnyaaaaa. Terliur!!! Rasa nak makan je skrin laptop ni. Huaaaa I am Chocolate addicted :3
ReplyDeleteklu terliur kena cuba la nnti jawabnya ehh.
Deletecraving nau nau rasanya.
ya ampunnn.. sedapnye..meleleh dah air liur ni. rasa nak je ngap.hewhewhew
ReplyDeletekena buat dulu baru bleh ngap! heee
Deletenanti jangan lupa try ehh fatin
uikkk... menggodanya... sedap ni...
ReplyDeletep/s: terima kasih sudi join. blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2014/07/senarai-url-blog-6.html
wahh
Deletekak mia pun tergoda.
nanti try buat ye kak
Sedapnye nampakkk
ReplyDeleteSalam Ramadhan Al-Mubarak 1435H
Jalan-jalan bw malam dari segmen blogwalking sis mia liana :)
Jom Terjah : Buffet Ramadhan Casa Ombak (ˆ⌣ˆԅ)
jgn lupa try buat ok.
Deletesalam ramadhan
Blogwalking..datang dari Blog Mia..Senarai Blog saya number 80 dari bloglist yg dipostkan oleh MIa...selamat menyambut Ramadhan ;-)
ReplyDeleteselamat berpuasa.
Deletenanti sy buat kunjungan balas ok :)
sedapnya !! cantik lak tu..
ReplyDeletejemput join ini ya :)
http://iolacaviarofficial.blogspot.com/2014/07/2-segmen-blogwalking-pink-lady.html
insyaAllah.
Deleteakan cuba join jika berkesempatan.
thanks for invite :)