farhana mohamad: kebersihan itu penting

16 February 2014

kebersihan itu penting

tengah fokus drive, tetiba ada something keluar melayang dari kereta depan.

nak tau apa dia?
plastik minuman. yes, sampah!

aku cukup anti kalau ada orang buang sampah merata2. takde sivik!
sebelum ni pernah jugak borak2 dengan kawan pasal ni. then ada sesetengah yang suka buat aktiviti ni jawab, diaorang buang sampah tu sebab taknak kereta diaorang kotor.

wahh2. taknak kereta diaorang kotor. tapi pada masa yang sama diaorang lupa yang diaorang sebenarnya dah kotorkan tempat lain pulak. disebabkan nak kereta diaorang bersih, sanggup pulak buang sampah merata2.

sama jugak bila korang singgah nak beli something kat kedai. korang parking kereta depan rumah si A sebab nak beli pisang goreng diseberang jalan. bila dah buka pintu kereta, sampah2 dalam kereta tu korang lambakkan kat depan rumah si A. even benda tu tisu, it is still sampah! angin betul rasanya bila tengok sampah depan rumah. *pengalaman sendiri sebab rumah tepi jalan besar*

sayang2 sume, kebersihan tu separuh daripada iman. kalau anda tak terapkan nilai2 yang senang macam ni dalam diri sendiri, bimbang nanti susah pulak anda nak terapkan dalam diri anak cucu. kena ingat, kepimpinan melalui teladan. jangan salahkan anak2 kalau nanti diaorang suka buang sampah merata2. diaorang akan apply apa yang diaorang nampak kita buat.

anda lebih ohsem dengan menjaga kebersihan.  =)

No comments:

Post a Comment

-disclaimer-
Ini adalah blog peribadi. sebarang bentuk artikel, informasi mahupun gambar yang dimiliki oleh pemilik blog ini boleh digunapakai oleh blogger lain tanpa memerlukan kebenaran tetapi mestilah diletakkan pautan kepada blog ini. sebarang printscreen adalah dilarang sama sekali. pemilik blog mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan undang-undang atas penyalahgunaan pelaku.

Farhana Mohamad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign