farhana mohamad: Kerabu Epal

21 July 2014

Kerabu Epal


yummy. aku cukup suka makan kerabu.
aku nak share sikit resepi kerabu epal.
sebelum ni asyik makan kerabu mangga je kan, nah try plak kerabu epal.
sangat sedap untuk dijadikan juadah berbuka puasa.
ataupun sebagai kudap2 selepas balik terawih.

Bahan :-

- 3 biji epal hijau
- 1 ulas bawang merah/kecik
- 2 biji cili
- 1 sudu besar sos ikan/nampla
- 1 biji limau nipis (kalau tak suka masam taruk separuh je)
- garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :-

- potong epal. hiris jadikan kecik2. (sagat pun boleh kot)
- campurkan je semua bahan2 tu. then masukkan perahan limau nipis, garam dan gula secukup rasa.
garam taruk sikit je sebab sos nampla tu dah cukup masin.
-gaul sampai sebati.
- dah siap!

haha. senang yang amat dan sangat sedap.
bawang dan cili tu depends pada korang la, 
klu suka bawang dan nak lebih pedas boleh taruk lebih.
kalau budak2 nak makan sama, boleh kurangkan cili.
kalau nak lagi sedap, korang masukkan ikan bilis dan juga kacang tanah.
ikan bilis tu pecah2 kan sikit.

selamat mencuba!

p/s: jangan lupa selitkan doa buat saudara2 kita di Gaza.
juga doa buat MH370 dan MH17.



8 comments:

  1. sagat kalau mata besar ok la sikit. kalo dak hancus..
    CT suka krabu mangga yang lemak lemak sikit tak masam sangat..

    ReplyDelete
  2. wahh...sedap.terbayang2 rasa epal hijau yg masam2 manis...hehe.salam kenal dr YM.

    ReplyDelete
  3. Dtg berblogwalking dan follow^^, Slalu tngok salah epal mat salleh buat.rasa nak try resipi la :P http://fionamauricefaith.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Sedappnyaa kerabu..wanie pun suka kerabu juga..
    *Done follow sini.. do follow me back ye.. :D

    ReplyDelete
  5. kerabu mangga pernah makan . epal x pernah lgi . btw dtg from http://isolabellaz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. TAHNIAH kerana berjaya memenangi hadiah saguhati dalam peraduan Salam Ramadhan 1435 Hijrah.Sila berikan:

    Nama Penuh:
    Alamat Lengkap:
    No.Telefon:

    di talian 011 3233 1831

    ReplyDelete

-disclaimer-
Ini adalah blog peribadi. sebarang bentuk artikel, informasi mahupun gambar yang dimiliki oleh pemilik blog ini boleh digunapakai oleh blogger lain tanpa memerlukan kebenaran tetapi mestilah diletakkan pautan kepada blog ini. sebarang printscreen adalah dilarang sama sekali. pemilik blog mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan undang-undang atas penyalahgunaan pelaku.

Farhana Mohamad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign