farhana mohamad: Muhasabah buatmu sang suami

02 March 2014

Muhasabah buatmu sang suami






godek2 fb, then ternampak post dari mdm fauziah. seriously ak tertarik dengan post ni. bila tengok balik senario dalam masyarakat kita sekarang, once a couple ada problem dalam rumahtangga diaorang, semestinya isteri yang akan disalahkan (pengalaman sepanjang aku berada di mahkamah). tapi kita kena ingat, tak semua masalah tu sebenarnya 100% si isteri yang salah. lets read this,  


MUHASABAH UTK SEMUA SUAMI. (Pos dari YM Raja Shamri,@Padang Luas Jerteh, Terengganu.)

Bila berlaku krisis rumah tangga, si isteri dipersalahkan,
Tak jaga kecantikan, Masak tak sedap, Tak pandai masak
Bersepah malas mengemas, Asyik nak balik rumah dia je
Badan membesar jadi gemuk tak cantik, Pemalas
Malah kadang2 ada yg faktornya si Isteri curang.

Pernahkah kamu terfikir wahai lelaki, sepanjang usia perkahwinan kamu itu :-

Adakah kamu menjaga isteri kamu sebaik mungkin
Makan pakaianya kamu berikan secukupnya tak?
Keinginan seksual isterimu kamu puaskan ke tak?
Jika tak, pernahkah kamu berusaha untuk berubat?
Bila dia perlukan teman berbual kamu ada di sisi tak?
Masa dia lahirkan anak kamu temankan dia kat hospital tak?
Kamu azan dan qamat anak2 yg dia lahirkan tak?
Kamu berjaga malam buatkan susu tak masa baby tu menangis malam2 masa dia dlm pantang tak?

Kamu imamkan solat berjemaah dengan dia tak?
Kamu kejut dia solat tahajud malam2 tak?
Kamu bawak dia ke masjid dengar majls ilmu tak?
Kamu bawak dia ke masjid solat tarawikh bulan puasa sama2 tak?
Kamu bawak dia pergi umrah dan haji tak?
Kamu ajak dia sama2 bersedekah bantu orang miskin tak?
Kamu isi dada isteri kamu dengan iman dan taqwa tak?
Kamu bagi duit tak setakat yg kamu mampu? atau kamu mengepow duit isteri kamu?

Jika jawapannya ialah TAK PERNAH untuk semua permasalahan di atas maka jangan salahkan PEREMPUAN.. they deserve to be happy and live happily with someone else and NOT with you!

Tapi jika kau dah berikan segala2nya di atas dan dia masih macam celaka.. maka bersabarlah kerana neraka bagi perempuan yang tidak bersyukur...!

Muhasabah dirilah dulu sebelum nak tengok keburukan orang menyalahkan orang.. dan bersabarlah kerana SABAR itu sangat sweet....

Ikhlas dari :-

YM Raja Shamri
@Padang Luas Jerteh
Terengganu.



gambar:google

10 comments:

  1. mintak dijauhkan dari perkara macam nie..

    ReplyDelete
  2. sebelum menunding jari pada isteri...suami2 chek diri sendiri dulu..

    singgah & follow sini..salam kenal tuan rumah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sblm salahkn pasangan, its better kita sume check diri sndiri dlu. salam ukhuwah

      Delete
  3. salam. yg penting dlm rumahtangga perlu ada komunikasi 2 hala yg berkesan. jgn dipendam perasaan...nanti bila dah meletus bahaya tu. done follow back here..tq

    ReplyDelete
  4. kena audit balik kedua2 belah pihak sesekali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye kak. sebab tu pentingnya ilmu rumahtangga sebelum pasangan decide utk kawen

      Delete

-disclaimer-
Ini adalah blog peribadi. sebarang bentuk artikel, informasi mahupun gambar yang dimiliki oleh pemilik blog ini boleh digunapakai oleh blogger lain tanpa memerlukan kebenaran tetapi mestilah diletakkan pautan kepada blog ini. sebarang printscreen adalah dilarang sama sekali. pemilik blog mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan undang-undang atas penyalahgunaan pelaku.

Farhana Mohamad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign