farhana mohamad: ::permulaan sem 4::

08 January 2011

::permulaan sem 4::


Salam mujahadah.. agak lama ana menyepi dari alam maya ini rasanya (lama ke..? urm~)..

Terlalu banyak benda yang ingin ana coretkan, sampaikan xtau nak post pasal ape. Almost 50 articlesdalam inbox, tapi ana x berkesempatan untuk menge'post' article2 tersebut. Separuh artikel hasil nukilan ana sendiri, dan ada juga artikel2 yang ana perolehi dari sumber2 yang lain.

Sekarang ana berada di sem 4 sarjana muda fiqh fatwa a.k.a syariah law. Urm~ new sem! New esprit! Sahabat2 bertanya, apa azam ana untuk tahun ni..?

ana membalas, ana berazam untuk tidak lagi berazam sehingga ana merealisasikan azam2 ana yang lepas..!

sahabat mula mengerutkan dahi lalu tersenyum. Jauh di sudut hati ana, ‘’salah ke apa yang ana cakap..? ‘’ tanpa sedar, ana mengukir senyuman.

Rindu untuk bertemu sahabat2 yang sudah 3 minggu x berjumpe. Hari pertama permulaan sem kami dikejutkan dengan jadual harian yang agak padat. Teman2 juga sibuk bertanyakan elektif masing2. Alhamdulillah, ana dapat undang perlembagaan dan undang2 pentadbiran a.k.a civil law. Elektif ni pilihan pertama ana, alhamdulillah.

Majoriti teman2 sekuliah amat teruja untuk belajar sem ni. Antum nak tahu kenapa..? coz untuk sem ni ada satu madah yang amat dinanti2kan teman2 ana. Fiqh Munakahat! Semua excited. Dan lecture first kami adalah fiqh munakahat! ;P

Perasaan kami bercampur baur coz kami xtau siapa yang bakal mengajar kami. Menurut senior2 yang lepas, Ustaz Lutfi yang mengajar madah ni. Umum da tau cara Ustaz Lutfi mengajar berdasarkan subjek Fatwa yang kami ambil semasa sem 1. Seram sejuk! Cuak setiap kali kelas bermula.

Satu sorakan bergema didalam DKF 1.1 apabila ustaz kesayangan ramai menjejakkan kaki dalam lecture hall. Siapa dia..? Ustaz Irwan la~ Ustaz Irwan mengajar kami untuk madah Mabahith Hukum bagi sem lepas. Ustaz Irwan adalah pensyarah kanan Fakulti Syariah dan Undang2. Kami cukup teruja dan masing2 tersenyum termasuk ustaz. ''macam pernah ku lihat muka2 ini..'' luah ustaz irwan. Ustaz memang seorang yang sempoi, teknik pengajaran beliau juga sedikit berbeza dari lecturer2 yang lain. Ustaz memulakan lecture dengan pengenalan kepada fiqh munakahat setelah berbicara tentang madah sem lepas kami untuk sekejap waktu.

Minggu pertama sem 4 ini juga, ana terpilih sebagai raisah untuk Program Liqa' 2011. Program ini anjuran MPP, JAKSA, dan juga SPMM. Yang peliknya, ana x pernah menganggotai ketiga2 badan tersebut, macam mana pula ana terpilih. Musykil juga, tapi ana akan menjalankan tanggungjawab yang diberikan walaupun asyik terfikir layakkah aku untuk menjadi seorang dae’i. Insyaallah, minggu depan akan bermula liqa’ bersama student2 tahun satu bertempat di KK1.

Insyaallah, 21-23 januari 2011 ana dan sahabat lama ana di MMP akan terlibat dengan Kem Res-Q anjuran ABIM. 16 januari akan diadakan induksi di UIA. Penglibatan ana dalam 2 program ini menyebabkan ana terpaksa menarik diri dari Festival dan Kejohanan Pencak Silat Taming Sari iii UKM 2011. Agak terkilan coz, game ni lah yang ana nanti2kan sebelum ni dari bulan oktober lagi. Sangat sedih coz terpaksa melepaskan peluang kali ni.


Asif sangat2 en. Syairazi a.k.a pengurus pencak silat USIM, abang ismail sahizam a.k.a coach kami, abang din, abang pha, abang fikeri, abang nizam, kak liza, farah dan semua adik2 beradik pencak silat ana. Abang mail, abang nizam, abang fikeri dan kak liza adalah orang yang paling banyak memberikan ana semangat untuk mewakili USIM dalam kejohanan kali ni. Tapi, program lain lebih memerlukan komitmen ana. Sepanjang cuti yang lepas, ana memang x sabar menantikan detik 10 januari 2011, detik untuk meneruskan delegasi persilatan ana. Terpaksa lupakan silat untuk sementara waktu~

Anak gajah, mattress, tendangan sisi, sapuan etc~ silat silat silat~ T_T

::lupakan, lupakan, lupakan silat untuk sementara waktu::

next, Training of Trainer atau nama singkatan TOT on 5 january 2011~

Taklimat dan pembentangan program telah berlangsung di DKP3 dan disampaikan oleh Dr Mohd Radhi Ibrahim, Pensyarah Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan (FKP) yang juga Pegawai SPMM USIM dan Pn Masni Md Hasim, Pegawai Psikologi HEP.


p/s: x sabar untuk berliqa'. x dapat meneruskan post, rindu nak tendang anak gajah.. T_T

3 comments:

  1. alololo~
    sampai ati tinggalkan kitorg terkontang-kanting training tnpa kehadiranmu..
    ilang 1 pingat utk kls B..

    ReplyDelete
  2. amboi.. bru post da komen ea..
    huhuhu..part komen laju je..

    ReplyDelete

-disclaimer-
Ini adalah blog peribadi. sebarang bentuk artikel, informasi mahupun gambar yang dimiliki oleh pemilik blog ini boleh digunapakai oleh blogger lain tanpa memerlukan kebenaran tetapi mestilah diletakkan pautan kepada blog ini. sebarang printscreen adalah dilarang sama sekali. pemilik blog mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan undang-undang atas penyalahgunaan pelaku.

Farhana Mohamad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign