farhana mohamad: Bila si tudung labuh, budak sekolah agama, ikot usrah, berubah perangai: Mereka manusia, bukan malaikat, bukan maksum.

09 December 2010

Bila si tudung labuh, budak sekolah agama, ikot usrah, berubah perangai: Mereka manusia, bukan malaikat, bukan maksum.

Ada seorang hamba Allah perempuan ini. Dia adalah seorang bekar pelajar di sekolah agama. Dia seorang yang solehah, menjaga auratnya dan memakai tudung labuh. Dia juga rajin mengikuti usrah.


Ditakdirkan Allah, dia dihantar belajar ke luar negara. Negara yang dia pergi, bukan pula negara orang Islam. Jurusannya bukan jurusan agama, tetapi Perubatan. Maka, dia diangkat menjadi orang yang dipercayai oleh pelajar yang seangkatan dengannya.


Awal-awal, dia seorang yang komited dengan agama. Sering mengajak kawan-kawannya agar mengingati Allah, melaksanakan amanah-Nya, dan meninggalkan larangan-Nya.


Satu hari, dia jatuh cinta dengan seorang lelaki yang bukan Islam. Lama kelamaan, dia meninggalkan peribadinya yang lama. Walaupun masih bertudung labuh, dia tidak lagi menjaga batas pergaulan. Sampai satu tahap, dia pernah tidur di dalam kereta berdua-duaan dengan lelaki tadi.


Apakah pandangan anda?


Apa yang anda akan lakukan bila mengetahui perkara ini, bila melihat perkara ini, atau bila menjadi salah seorang daripada kawan-kawan kepada pelaku perkara ini?

Kisah rekaan saya, tetapi situasinya merata-rata

Saya reka cerita itu. Ini bermakna, saya tidak pernah melihatnya dengan mata kepala saya sendiri. Tetapi situasi yang sinonim seperti cerita saya di atas berlaku di banyak tempat. Tidak perlu tanya saya dari mana saya tahu, tetapi saya sekadar hendak anda menjawab, betul atau tidak.


Betul kan?


Budak sekolah agama, lelaki ke, perempuan ke, dulu baik, tiba-tiba terjebak dengan sesuatu di luar lunas agama Allah. Perempuan tudung labuh, dulu jaga hubungan lelaki perempuan, tiba-tiba bercouple. Rakan kita yang nampak alim, tiba-tiba terdengar khabar dia berzina.


Ya, apa yang kita lakukan pada mereka-mereka ini?

Biasanya, mereka dihina. Disisihkan.

“Cis, menyampah gila aku. Dulu baik bukan main. Sekarang, mengalahkan aku buruknya. Aku pun tak pernah berdating dengan perempuan tau”


“Aku tak sangka betul, dulu bukan main solehah. Ingatkan aku itu ini. Sekarang tup-tup keluar dengan mamat tu. Tak senonoh la. Hipokrit”


“Tengoklah budak sekolah agama tu. Kata je belajar agama. Dulu bukan main lagi ceramah bagi dalil-dalil Al-Quran ingatkan orang. Sekarang, entah syurga dengan neraka pun tak kenal ke hapa”


Dan 1001 macam lagi yang biasanya akan terlepas dari mulut kita. Atau paling tidak, terdetik di dalam hati.


Kenapa? Kenapa kita senang bersikap demikian?


Akhirnya, mereka yang dahulunya ala-ala ustaz ustazah harapan agama ini disisihkan kerana kemaksiatan dan keingkaran yang mereka lakukan di hadapan mata kita har ini. Mereka dikutuk, dihina, dikeji, dihentam-hentam. Dan 99%, semuanya dilakukan di belakang mereka.


Saya suka bertanya.


Siapa yang pernah pergi dan bersembang, berbincang, mendalami kenapa mereka berubah sedemikian rupa?

Tiada siapa menarik mereka

Kita selalu kata begini:


“Alah, pelajar agama, takkan tak tahu”


“Dia kan hafal 30 juzu’ Al-Quran. Takkan la tak reti-reti lagi”


Tetapi pada saya, ini satu prinsip yang membawa kepada sikap kita yang saya nyatakan di atas. Ya, secara tidak langsung, kita seakan-akan meletakkan taraf pelajar agama, orang yang mengikuti usrah, mereka yang bertudung labuh dan berkopiah ini di taraf MALAIKAT.


Sedangkan, mereka adalah MANUSIA.


Bila namanya manusia, pasti ada waktu kesilapannya. Dan kadangkala, silapnya boleh jadi lebih buruk dari kesilapan mereka yang tidak pernah pun sekolah agama. Tetapi inilah dia ujian Allah SWT.


Dengan prinsip kita di atas tadi, maka kita meninggalkannya. Kita tidak menegurnya. Kita nampak dia mula berubah ke arah kejahatan, kita menjauhinya kerana kita kata dia dah tahu, dia mesti dah faham serta sebagainya.


Kesilapan kita, adalah di sini.


Tiada siapa yang bergerak menarik mereka.

Sebagaimana kamu, mereka juga begitu, saya juga begitu


Bila kita melakukan kesilapan, kita senang untuk orang faham kenapa kita boleh tersilap. Kita tertipu ke, kita terjerat ke, kita memang betul-betul tak tahu kemudian terbiasa dengan kesilapan itu ke, dan 1001 sebab lagi.


Jadi, bila orang hentam-hentam kita tanpa memahami, kita pastinya sakit hati.


Begitulah perasaannya mereka yang buat silap. Saya kira, kita sama dalam hal ini. Baik kamu, mereka, mahupun saya.


Saya sendiri, amat benci manusia yang pakai hentam sahaja tanpa memahami. Kenal pun tidak, sudah menghentam macam dia tahu-tahu aja apa sebenarnya yang terjadi.


Jadi, apakah sikap kita?


Pernahkah kita mendekati ‘pendosa-pendosa yang beragama’ ini, atau kita sekadar menghina kesilapan, ketersasaran mereka dari jauh sahaja?

Mereka butuh manusia yang memahami

Kadangkala, ada something yang di luar jangkaan berlaku dalam hidup mereka ini. Sebab itu dari sebaik-baik manusia, boleh berubah sebegitu rupa. Kita yang biasa-biasa ni, melenting la. Kita terlupa bahawa dia rupanya manusia juga.


Tidak ramai yang mampu bersabar. Sedangkan, keadaan ini hanya boleh dihadapi oleh mereka yang tenang dan rasional.


Siapa yang pergi mendekati mereka, memahami mereka, cuba mencungkil apa sebenarnya permasalahan mereka, kenapa mereka sampai boleh tersasar sedemikian rupa. Siapa? Siapa yang berusaha sedemikian rupa?


“Aku tegur dah dia” Ya la, tegur macam mana? Tegur sekali pastu blah? Tegur 10 kali lepas tu penat?


Kadang-kadang, kita terlupa yang kita tak pernah pun bina ‘jambatan hati’ dengan mereka. Kita tak kenal mereka dalam erti kata sebenar.


Kita dan dia tak pernah ada apa-apa perkongsian.


Bila terjadi perkara sebegini, kita lebih senang menghentam. Tegur sekali dua, lepas tu kata tak ada harapan. Ajak masuk usrah balik semula dua tiga kali, kemudian kata dia dah tak dapat hidayah.


Ini masalah kita.


Kemudian kita salahkan dia.


Sebenarnya, kita pun sama. Berputus asa mengajak dia ke jalan Allah.


Bila dia berdosa, tak kira la dia budak agama ke, ulama sekalipun, sepatutnya kita layani dia dengan baik. Tunjukkan dia jalan yang betul.

Sejak bila seseorang itu bila dia jadi pelajar sekolah agama, dia ikut usrah, dia pernah berdakwah ajak orang buat baik, dia keluaran Al-Azhar ke hapa ke, bila jadi maksum?


Sejak bila pula, manusia-manusia ni, bila buat dosa, dibolehkan kita membiarkan mereka?


Bukankah layanannya tetap sama dengan orang yang tidak pernah belajar agama, tidak pernah ikut usrah, tidak pernah berdakwah yang buat dosa?


Yakni tegur, dan pimpin mereka.


Pimpin ya. Pimpin. Fahami maksud perkataan pimpin.

Mereka lebih baik. Kami bukan pelajar agama

Satu lagi kesilapan kita, kita suka kata: “Mereka budak agama. Aku bukan budak agama. Mereka pakai tudung labuh. Aku tudung tiga segi aja”


Dan akhirnya, kita tinggalkan mereka.


Ini kesilapan yang paling besar. Siapa la ajar penegur itu kena sempurna. Kita ni, menegur sambil memperbaiki diri. Kita budak agama ke, bukan budak agama ke, kalau sesuatu kita rasa patut tegur, walaupun teguran kita tu ala-ala menghentam diri sendiri, kena tegurlah juga.

Apa barang bai main kutuk-kutuk belakang aja?


“Dia kan budak agama, dia mesti faham”


Kalau macam itu, budak agama mestilah malaikat semuanya. Tak akan ada buat salah.


Ala, macam kita belajar la. Faham-faham pun, bukan dapat 100% dalam periksa. Betulkan?


Ada ke yang skor semua mata pelajaran dia 100%?


Kalau ada pun, sekelompok kecil aja.


So, macam mana sekarang?


Kena tegur la. Bergerak mendekati mereka ini. Fahami masalah mereka ini. Mana tahu, hati mereka meronta-ronta untuk kamu membantu mereka sebenarnya.

Penutup: Kamu berdosa kalau sekadar membiarkan

Ya, kamu berdosa. Sebab mencegah kemungkaran itu adalah wajib.


“Saya mencegah dengan hati” Ha ha.. ini alasan kamu nak bagi kan?


Rasulullah SAW bersabda: “Sekiranya kamu tidak mampu”


Jadi, kalau ada kudrat, ada suara lagi, ada tenaga lagi, itu tandanya ‘mampu’ itu masih ada pada kamu. Maka, kamu berdosa kalau tidak

menegurnya. Teknologi hari ini lagi la ada macam-macam. E-mail ada, facebook ada, Yahoo Messenger ada. Kalau nak pakai gaya zaman P.Ramlee pun boleh – tulis surat.


Kemudian, tegur bukan sekali.


Berkali-kali. Sampaila terjadi salah satu dari empat perkara. Apa dia?


1. Kamu mati.


2. Dia mati.


3. Matahari terbit dari barat.


4. Dia berubah.


Selagi tak berlaku empat perkara ini, adalah tidak patut kita berputus asa dalam memberikan teguran. Kalau tak makan dengan plan A, kita bagi dia plan B. Kalau plan B dia tak boleh jugak, kita bagi dia plan C. Sampai la plan Z. Kalau tak boleh jugak, kita bagi dia plan AZ pula. Kalau tak boleh lagi, bagi plan BZ dan begitulah seterusnya. Sampai salah satu dari empat perkara tadi terjadi pada kita.


“Tapi dia budak agama” Kamu ulang lagi benda ni.


Sudah-sudah. “Dia manusia juga” itu kata saya.


Ayuh, jangan cakap belakang sahaja.


Rapati dia, berikan nasihat. Laksanakan tanggungjawab kamu sebagai seseorang yang faham bahawa dia telah tersasar daripada Allah SWT.

Sesungguhnya, menebarkan kebaikan itu adalah tanggungjawab orang yang beriman.


Tidak kira, kamu budak sekolah agama, atau bukan.


taken from: http://ms.langitilahi.com/perkongsian

5 comments:

  1. Assalammualaikum, sedikit perkongsian, ana ni dulu kira dihormati sebab ilmu agama ana. 1 hari tu ana buat salah. Sebab dah buat salah dengan manusia, ana minta maaf la dengan manusia tu. Tapi sebab dasyat sangat salah yang ana buat. Ana disisih kerana berterus terang. Terkilan la gak. tapi nak buat macam mana. sabar je la

    ReplyDelete
  2. besar sgt kesalahan tu..? spatut nyer kesalahan tu dpt dimaafkn..tpi, tu la manusia.. lain orang lain perasaan..
    tpi ana kagum ngn anta/anti coz berani utk berterus-terang..mabruk..jarang orang nak berterus terang terhadap kesalahan yg dilakukan.. :)

    ReplyDelete
  3. salam adeq ana..

    akak sangat suka dengan entry di atas. ye, memang kita manusia biasa, tiada yang sempurna. siapa sahaja sahabat kita,kenalan kita, memang kita harus saling menegur, saling menasihati dengan cara yang berhikmah. mungkin teguran itu membuatkan sahabat kita terasa, terkilan tapi andai kata teguran itu adalah terbaik untuknya, Insya-Allah, mungkin mengambil masa, tapi percayalah keikhlasan dalam menegur akan membuahkan hasil, dia akan berubah sedikit demi sedikit. Dan bagi yang menegur, dalam segala hal, ada caranya. Face to face adalah lebih baek, menegur, bercakap dengan nada yang rendah, bukan mengutuk mengata setiap kesalahan mereka. kita juga xsempurna, setiap teguran kita, adalah nasihat pada kita juga.

    ape yang penting, bersikap memberi dan menerima adalah yang terbaek. memberi nasihat secara baik dan menerima nasehat dengan hati yg terbuka.

    Wallahulam.

    ReplyDelete
  4. yup..betul sis..

    ana pun da lalui pengalaman tu.. ana pernah tegur kawan sendiri coz dia memang sangat2 da berubah.. lain dari zaman persekolah kami dulu..

    bila masuk uni, she's totally berubah.. dari segi pemakaian die, percakapan..everything la kiranya..

    sampai satu tahap, budak2 kos lain sibuk duk cerita pasal die kat kampus, dengan aktiviti2 dan program2 yang ntah pape..lupakah die dulu budak sekolah agama dan sekarang pun berada d islamic ipt.. da lama hati ana terusik nak tegur die.. selagi ana x tegur die, ana memang x sedap hati..

    disebabkan ana x sanggup dengar mulut2 orang pasal die, ana tegur die..but not in face to face la..ana tegur die cara mesej.. die langsung x reply mesej ana, mungkin die terasa kot.. atau mungkin mesej tu keterlaluan.. bagi ana, ape yg ana tegur dlm mesej tu xde la over sangat kot..

    now, kitaorg 100% lost contact..die langsung x mesej ana..remove ana from fb die.. dah x reply mesej ana.. bile jumpe pun, die wat x endah je..

    memang sedih sangat2! coz ktorg mmg rapat giler time skolah dulu..

    ana mengadu kt kawan lain, then dieorg ckap, xyah la terasa sangat ngn die.. coz tugas ana utk menegur da lepas, itu hak die nak terima ke x.. at least tugas ana sbgai kawan utk menegur die da dilaksana kn..

    ReplyDelete
  5. Hmm..supposely, lau ana rase sikap member da laen sangat2, its better face to face. ape saja masalah kalu ikotkan lam msg, kadang-kadang orang akan salah faham. sedangkan kite nak tegur secara baek.

    apepom, betul jgak kata member ana tu. nak bwat macam mana. niat kite sekadar nak tegur sebab dia kawan kite kan. tapi kalu sampai tahap dia remove kite dari fren list kt fb, akak rase, ana jangan pk sangat tentang dia. doakan je dia bahagia dengan idup dia n kembali jadi diri dia sendiri macam sebelum ne.

    akak akui, memang rasa kecik ati ble dalam keadaan macam ne. kawan baik selama ne tibe-tibe jadi renggang, malah terus lost contact. percayalah ade hikmah disebalik sume ne. biarlah kalu dia keras hati xnak dengar nasihat kita, tapi kita doakan biar Yang Maha Kuasa lembutkan hati dia semula. Oke, just think positive sis. Ana masih ade ramai lagi kawan-kawan yg lebih sayangkan ana n perlukan ana. ;) Just be there for them, yang lebih menghargai kita.

    ReplyDelete

-disclaimer-
Ini adalah blog peribadi. sebarang bentuk artikel, informasi mahupun gambar yang dimiliki oleh pemilik blog ini boleh digunapakai oleh blogger lain tanpa memerlukan kebenaran tetapi mestilah diletakkan pautan kepada blog ini. sebarang printscreen adalah dilarang sama sekali. pemilik blog mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan undang-undang atas penyalahgunaan pelaku.

Farhana Mohamad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign