farhana mohamad: soalan and jwpan misionary non-muslim kpd muslim

10 July 2009

soalan and jwpan misionary non-muslim kpd muslim

tiba2 je ana rse bnyak yg nk dikongsikn stlh lme x mengupdate blog,, beberapa hari lepas ana bukak friendster then ana jenguk salah satu fs member ana... x perlu ana nyatakn sape member ana tu coz ana pun x kenal... ana begitu tertarik dengan fs beliau,, nk tau x ape yg menarik sgt tu??

die siarkan soalan dan jawapan misionary kristian kpd umat islam... urm~ ana minta izin ngn die utk copy soalan tu,,

and now,, ana nk share soalan dan jwpan tu...

S1: Muhammd telah mati tpi Isa..? masih hidup n dianggkt Allah kelangit n kan turun diakhir zaman..jd Isa lg hebat dari nabi kamu krn Muhammd telah mati n Isa msih hidup
J1:nabi Isa masih hidup n akn diturnkan kebumi buknlah sbgi seorng Nabi tpi sbg umt Muhammd yg ditgskn Allah utk mmbtolkn akidh org Kristian yng "baginda bkn Tuhan".Ini krn kaum Nsrani satu2nya kaum yng mengangkat nabi yg diutuskan Allah sbg Tuhan..

S2:Muhammad ad bpk dan mak..tpi Isa ad mak xde bpk..jd sape bpk Isa make Allah la bpk Isa.? jd Isa lgi hebt dr nabi kamu (islam)
J2:org Kristian amat percye pd nbi Adam dan kite kta kpd mrk Adam xde mak n bpk pun..jd Adam lg hbat n knp xnk jdikan Adam Tuhan kmu..kejadian Isa adalh mukjizat n same kjadiannya dgn Adam A.S

S3:Siapa lagi hebat?..Muhammd disebut dlm Quran hny 5 kali tpi Isa 25 kli..? padhal Quran dturunkn utk Muhammad..
J3: OK..jwb kpd mrk nbi Musa disebut dlm Quran sbnyk 200 kali n knp kmu x jdikan Musa sbgi Tuhan kamu..satu lagi dlm Bible sndiri menyebut Setan lbih bnyk dri maryam sndri..knp xjdika Setan tuhan kamu klu isu ini dimainkan

S4: mrk bertny siapakh Nabi terakhir adakah Isa atu Muhammd? ini kerana Isa yg akan turun diakhir zaman n bukan Muhammd??..
J4: dlm isu ini..klu nk thu sape Nabi terakhir bukanlah dr sudut sape yg lmbt turun tp yg lmbt LAHIR..jd Muhmmd yg lmbt lhir b'bndng Isa..sbgi logik seorng bpk mempunyai 4 anak n ank pertma, kedua n terkhir telah mati..adakah gelaran ank sulong n bongsu yg tlh mati tadi akn diberikn kpd ank ketiga yng masih hidup..ia masih tetap ank ketiga n ank tekhir tetap bongsu dlm kuarge tersbut.

S5:Dlm Quran juga diajar tntang Trinitas iaitu 3 tuhan dlm 1..bila Allah menggunakn perktaan Kami @ "nahnu" yg munujukn bnyak @ plurality. jd btol la Allah ini bnyk..?
J5: dalm bhs inggeris n arab "Kami" ini ada 2 mksud iaitu mnunjukkn Banyk @ jamak(kuantiti) dan menunjukan keagungan atu kebesaran. Ratu Elizibeth sendiri bertitah n menamakan dirinya sbgi WE@kami bkn ME krn ia menujukkan kebesarnya sbgi Ratu..bgitu juga Allah yg menyatakn Maha BEsar n AgungNya.. sebb itu kaum quraisy mekah x timbulkn isu ini krena mereka org arab n thu penggunaan KAmi @ nahnu...


PERSOALAN UNTUK KRISTIAN DAN YAHUDI:
Mengapa dalam kitab lama atau old testament dan kitab baru atau new testament tidak menyebut di dalamnya agama kristian atau yahudi..sedangkan kamu mahu memperomosikan agama kamu..? secara logiknya seorang penjual barangan tidak akan berjaya jika menjual barangan yang tidak bernama.."encik mahu beli barang ini..? tanpa nama".. TETAPI ISLAM dalam kitabnya iaitu Quran menyebut berbilang kali tentang islam..sperti "encik mahu beli selipar" ada nama..orang makin jelas tentang barang yang hendak dijual...Sumber: seorang yahudi masuk islam

S6 :kenapa kita sembah berhala yakni KAABAH...?
j6 : kaabah bukan kami sembah tapi Allah. kaabah hanya sbagi center point bagi seluruh umat islam didunia ini menghdp Allah. islam mengjar umtnye bersatu-padu n jka tiada kaabah saya pasti umt islam yg berjuta saling berbalah akn arah yg sepatutye.."sorang ke timur sorng pula ke brat." dan jika kaabah adalah berhala adakah wajar dan boleh dinaiki n dipijak.? kami sebgi org islam boleh menaiki kaabah n sentiasa memijaknya ketika sembahyang iaitu sejadah yg kami sering gunakan.. dan jika kaabah itu boleh di alih ke Jepun atu China sekalipun kami masih menghadap Mekah kerna ia adalah kiblat kami bukan kaabah.

S7 :Adakah Muhammad Sex Maniac@ gila sex dgn bekhwin 12
J7 : jawap kpd mrk (kafir) dgn tegas..BUKaN!!..adakah Muhammad yg gila sex itu akan berkhwin dgn Khadijah yg berumur 40 tahun ketika mana umurnye masih 25 tahun..n dpt bertahan sehingga umur Khadijah itu 60 tahun n x khwin len semasa tempoh itu.. n selepas khadijah meninggal pd umur 60 tahun Muhammad menduda selam 2 tahun...adakah seorang yg gila sex masih dpt bertahan dgn wanita tua dan boleh menduda selama 2 tahun...Muhammad hnye khwin selps itu sekadar membantu yg diperlukan n Muhammad berkhwin dengan Janda n seorg sahaj anak dara(Aisyah)..tny kepad org kafir itu adakah seorg yg gila sex akan khwin dengan janda yg berumur n seorng sahaj anak dara selama 63 tahun hayatnye.

semoga soalan dan jwapan ni dpat dijadikn panduan buat kita sbgai umat islam utk menjawab soalan2 non-muslim yg ditujukn kpd kita...

istiqomahkn diri kita utk menyebarkan islam...

No comments:

Post a Comment

-disclaimer-
Ini adalah blog peribadi. sebarang bentuk artikel, informasi mahupun gambar yang dimiliki oleh pemilik blog ini boleh digunapakai oleh blogger lain tanpa memerlukan kebenaran tetapi mestilah diletakkan pautan kepada blog ini. sebarang printscreen adalah dilarang sama sekali. pemilik blog mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan undang-undang atas penyalahgunaan pelaku.

Farhana Mohamad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign